Атака рф по енергоструктурі України: чому Україні потрібна децентралізація теплопостачання

Читать на русском
Сергій Дяченкоенергетичний експерт

Ракетні удари російських окупантів по енергетичній структурі України продемонстрували той факт, що система теплового постачання країни потребує децентралізації.

Про це розповів експерт з питань енергетики Сергій Дяченко в коментарі «Слово і Діло».

«На майбутнє – важливе стратегічне рішення: потрібна децентралізація теплопостачання в містах. Це чисто технологічне рішення. Якщо у нас такий сусід, який ще не скоро заспокоїться, теплопостачання треба максимально децентралізувати» – зазначив він.

Опалювальний сезон 2022-2023: як підготуватися до найважчої зими в історії УкраїниПро те, як найбільш надійно підготуватися до опалювального сезону 2022-2023, який обіцяє стати найважчим в історії України – в матеріалі Слово і діло

За словами Дяченка, можна розбити систему теплопостачання на багато маленьких вузлів, щоб вона не була настільки вразлива, як вразлива одна велика теплоцентраль. Можливо, це непоганий варіант в мирний час, проте війна показала, що ТЕЦ – всього лише велика мішень.

«Раніше вважалося, що теплоелектроцентраль – це вершина ефективності. В принципі, для великих міст це максимально ефективно з економічної точки зору. Але зараз є більш ефективні локальні рішення у сфері теплопостачання» – додав він.

Втім, зазначив експерт, це вже плани на «після війни» – перебудова енергетичної інфраструктури це не швидка справа.

Нагадаємо, що температурний мінімум в житлових приміщеннях взимку буде знижений до 16 градусів, оскільки в нинішніх умовах газ і вугілля слід використовувати економно.

Раніше в Кабміні повідомили, що опалювальний сезон в Україні почнеться, коли температура повітря впаде нижче 8 градусів тепла.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: