Опалювальний сезон 2022-2023: як підготуватися до найважчої зими в історії України

Читать на русском
Про те, як найбільш надійно підготуватися до опалювального сезону 2022-2023, який обіцяє стати найважчим в історії України – в матеріалі Слово і діло
Ілюстративне фотоdepositphotos.com

Україна входить в опалювальний сезон. При цьому український уряд попереджає – сезон 2022-2023 років цілком може стати найважчим в історії незалежної України. І не тільки через бойові дії та терористичні атаки росії на енергетичну інфраструктуру, а також через загальну кризу на світовому енергетичному ринку.

«Слово і діло» зібрало кілька порад про те, як підготуватися до зими 2022-2023 року і пережити найважчий опалювальний сезон.

Підготовка до зими

Російські окупанти всерйоз мають намір залишити Україну взимку без опалення і світла. Про це свідчать численні удари по об'єктах критичної інфраструктури, яка відповідає за енергетику. Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль 4 жовтня закликав українців економити електроенергію; мовляв, якщо перенести її споживання на нічний час, то вийде пройти опалювальний сезон без особливих втрат.

Військовий, політичний, символічний: яку відповідь Україна може дати на атаки рф по ТЕЦВійськова відповідь підірве російське суспільство, символічна - максимально принизить росію, як країну, політична - принизить Путіна, як правителя

Але це тільки половина біди. На деокупованих восени територіях Харківської, Луганської та Херсонської областей, як і в тимчасово непідконтрольних районах України, опалювального сезону не буде взагалі через численні пошкодження критичної інфраструктури – через це навіть довелося оголосити евакуацію зі звільнених земель.

У такій складній ситуації на передній план виходить індивідуальна підготовка кожного українця до проходження зими. Здавалося б, це банальні речі, які всі знають – потрібно мати запас їжі, батарейок, свічок, теплі речі, готуватися виживати без світла і тепла, як мінімум, а як максимум – без можливості поповнити запаси їжі.

Треба розуміти, що питання підготовки залежить від місця проживання. У приватному будинку так-сяк, але можна пережити зиму, навіть якщо ситуація стане дуже поганою. А ось в багатоквартирному будинку це зробити буде набагато складніше. Навіть якщо є забезпечення теплими речами, завжди стоїть питання запасів їжі, води, навіть банальної гігієни.

Проте, навіть в вимерзлому наскрізь багатоквартирному будинку можна вижити. Але для того, щоб пережити зиму у відносному комфорті, доведеться постаратися.

Що рекомендується зробити в першу чергу:

  • Зібрати та тримати в готовності «тривожну валізку», раптом доведеться дуже швидко залишати територію, де ви живете.
  • Мати запас сірників, свічок, запальничок на випадок, якщо / коли відключать світло.
  • Знайти ліхтарики. Підійде як звичайний на батарейках (з запасом батарейок), так і акумуляторний. Варто пам'ятати, що на холоді електроприлади швидко розряджаються (хто користувався смартфоном на морозі – той зрозуміє). Хорошим аналогом може стати газова лампа.
  • Знайти інструмент для готування їжі. Електричні печі тут не підійдуть, оптимальним варіантом може стати туристична грубка, або спиртівка, яка працює на таблетках сухого спирту.
  • Створити запас їжі та води. Слід мати не менше п'яти-десяти п'ятилітрових бутлів з водою, а також певну кількість консервів; підійдуть так само «гарячі кружки», локшина швидкого приготування і чорний шоколад.
  • Створити запас теплих речей, щоб швидко міняти пошкоджений або брудний одяг, або утеплятися додатково при необхідності;
  • Мати щось, що допоможе підтримувати себе в чистоті – вологі серветки та інші компактні засоби гігієни.

Що ще варто мати при собі (опціонально):

  • «Павербанк». Допоможе заряджати мобільний телефон та інші пристрої, які споживають електроенергію. Але знову ж таки, варто пам'ятати, що багато приладів на морозі розряджаються дуже швидко.
  • Обігрівач. Підійде як звичайний «дуйчик», яким можна обігрівати себе коханого, так і великі та дорогі апарати на кшталт УФО-обігрівача. Але при цьому треба пам'ятати, що якщо не буде світла, від обігрівача не буде толку. Також треба переконатися, що пристрій робочий і при інтенсивному використанні не вийде з ладу через тиждень-другий.
  • Зброя (теж опціонально). Хоча поліція працює, але краще мати можливість захиститися від можливих мародерів самостійно.
  • Запас готівки. Потрібно для того, щоб виробляти закупівлі їжі, води та інших речей, якщо така можливість все ще є.

Поради від експертів

Експерт з питань енергетики Сергій Дяченко у коментарі «Слово і діло» висловив думку, що можуть бути перебої з електрикою і, це точно, буде нижча температура в приміщеннях. Хоча Україна загалом накопичила 15 млрд кубів газу - цього запасу раніше завжди вистачало, щоб пройти опалювальний сезон.

На порозі опалювального сезону: скільки газу в українських сховищахЯк змінювалися запаси газу у підземних сховищах України – на інфографіці. На кінець цього вересня ПСГ заповнено на 42,9 відсотка.

Дяченко порадив жителям квартир купувати та ставити електричні котли – однак при цьому закликав враховувати, що в разі блекаута котли працювати не будуть.

«Це не панацея, тому що можуть бути перебої з електрикою. Стандартні методи утеплення допоможуть – важливо більш якісно підійти до обмеження втрат тепла, попрацювати з парадними, якщо мова йде про старі будинки, з вікнами у квартирах і парадних, з горищами, якщо вони є» - зазначив він.

У приватних будинках, додав експерт, ситуація простіша. Якщо є газовий котел, то це кращий вихід – перебоїв з газом не буде, газ дорожчати теж не буде, тому підтримувати температуру буде нескладно. Правда, власники імпортних котлів скаржаться, що є розбіжність за стандартами тиску газу в трубах, але це питання, яке можна вирішити.

На випадок відключення електрики можна придбати дизель-генератор – в приватному будинку це допускається, на відміну від квартир (розміщення генератора у квартирі – пряме порушення техніки безпеки та протипожежних правил), щоправда, проблема в тому, щоб знайти для нього достатню кількість палива.

Директор спеціальних програм науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев опублікував низку порад для тих українців, хто всерйоз готується до важкої зими. Зокрема, він зазначив, що встановлення твердопаливного котла, як радять багато експертів – це дуже дороге задоволення (у Запорізькій області за б/у твердопаливний котел не в найкращому стані З автора статті запросили кілька десятків тисяч гривень, не враховуючи оплати за роботу – прим. ред.), і є дешевші способи.

Рябцев радить не закуповувати гарячково генератори, дизельне паливо, викидати величезні гроші на котли, а вжити низку заходів, які допоможуть зберегти тепло в будинку і відносно непогано пережити зиму:

  • Жодної відмови від діючого джерела енергії. Завдання – створити резервне джерело, а не замінити діюче.
  • Встановити електричний конвектор. Перевагу варто віддавати конвекторам примусової, а не вільної конвекції. По суті, навіть найдешевший тепловентилятор підійде.
  • Переконатися в тому, що в будинку немає місць, через які він буде втрачати тепло. Потрібно закрити щілини біля віконних рам і підвіконь, дверей і дверних рам, якщо вони є; підтягнути вікна, заклеїти скла тепловідбиваючими плівками, а за радіаторами опалення розмістити тепловідбиваючі екрани. Ці нехитрі заходи збережуть чимало тепло взимку.
  • Потрібно створити «кімнату тепла», в якій буде знаходитися взимку все населення квартири або будинку. Підлоги треба вистелити килимами (якщо є) або будь-яким іншим теплозберігаючим покриттям, якщо є промерзають стіни – їх можна ізолювати за допомогою теплозберігаючих матеріалів (пінополістирольні листи в гіпсокартоні та ін.).
  • Якщо живете в багатоповерхівці, потрібно закрити вибиті вікна фанерою, оскільки не завжди є можливість дешево та оперативно змінити склопакети. Те ж саме актуально для сходових клітин та майданчиків. В цілому, потрібно максимально заізолювати труби, крани поза домом / квартири, входи в підвал, на вході в житлове приміщення встановити т.зв. «теплий тамбур».
  • І, додав експерт, потрібно максимально утеплятися теплими речами самому.

Аналітик Андрій Андрусевич також дав кілька порад для людей, які змушені переживати зиму в умовах «постапокаліпсису» – коли немає ані води, ані світла, ані тепла. Він зазначив, що оптимальним набором для таких українців буде:

  • Десяток пачок таблеток сухого спирту. Це недорого (300-400 грн), і допоможе швидко нагріти воду, або розігріти їжу.
  • Великий ліхтарик з потужним акумулятором (в районі 800 грн). Заряду такого пристрою повинно вистачати на 6-8 годин безперервної роботи.
  • Портативна газова плитка з балонами (від 1000 грн + 100 грн за кожен балончик). Одного балону вистачає на два приготування їжі.
  • Біокамін, який працює на етанолі. Його вартість починається від 10 тисяч гривень, це рішення, яке дозволить ефективно створити ту саму «кімнату тепла».
  • Резервуари для питної води, бак та ручний насос.

Звичайно, дуже хочеться, щоб всі ці поради не стали в пригоді в реальному житті. Однак поки в країні йде війна, російські терористи й далі будуть бити по важливій інфраструктурі; не зламавши опір України за допомогою армії, вони будуть намагатися зробити це за допомогою голоду і холоду.

Але у них нічого не вийде.

Антон Корж, спеціально для «Слово і діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: