В ISW назвали головну мету масованих ракетних ударів росії по Україні

Читать на русском
Масовані ракетні удари по Україні 10 жовтня навряд чи пов'язані із призначенням генерала Суровікіна. Швидше таким чином міністерство оборони росії намагається відновити свій публічний імідж.

Російські військові чиновники могли координувати призначення Сергія Суровікіна та масовані ракетні удари по Україні 10 жовтня, щоб реабілітувати міністерство оборони в очах населення.

Так вважають у Інституті вивчення війни (ISW).

Друге «24 лютого»: порівняння масованих ракетних ударів по Україні сьогодні та в перший день вторгненняРосія 10 жовтня обстріляла ракетами майже всю територію України. Порівняли сьогоднішню атаку з ударами в перший день повномасштабної війни, 24 лютого.

«Хто б не був призначений командувачем бойових дій, він би керував завданням ударів крилатими ракетами 10 жовтня, які, за даними української розвідки, були заплановані ще 2 жовтня (і які Суровікін точно не планував, не готував і не проводив у день свого призначення) . Російські блогери високо оцінили масову хвилю ударів 10 жовтня та призначення Суровікіна та зіставили їх як позитивні події для російських операцій в Україні. Це може бути пов'язано з російськими інформаційними операціями з відновлення репутації командувача Центрального військового округу генерал-полковника Олександра Лапіна після невдач росії навколо Лимана в рамках більш широкої кампанії зі зміцнення громадської думки про російський військовий істеблішмент. Очевидно, що міноборони росії зацікавлене у відновленні свого публічного іміджу», – вважають аналітики.

В ISW також нагадали, що Сергій Суровікін мав досвід як командувач ВС росії в Сирії. Але його призначення не призведе до «сиріанізації» російських операцій в Україні, оскільки бойові дії принципово відрізняються.

За словами аналітиків, росія не може «сиріанізувати» війну здебільшого через те, що їй не вдалося завоювати перевагу в повітрі, що позбавляє її можливості проводити масовані килимові бомбардування України за аналогією із Сирією.

Нагадаємо, британське видання The Guardian писало, що рішення кремля про масовану ракетну атаку було явно політичним, а не тактичним. Кремль хотів залякати керівництво та населення України, а також заспокоїти «яструбів» у росії.

На думку американських журналістів, ця ракетна атака може віщувати нову жорстоку фазу війни в Україні.

На інфографіці – порівняння масованих ракетних ударів по Україні 10 жовтня та в перший день повномасштабного вторгнення росії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: