Вчорашня ракетна атака росії може віщувати нову жорстоку фазу війни в Україні – CNN

Читать на русском
Своїми діями 10 жовтня путін міг надіслати світу сигнал, що він не має наміру визнавати поразку і готовий влаштувати терор мирному населенню у відповідь на невдачі на полі бою.

Останній прояв жорстокості та помсти володимира путіна, а саме масований ракетний удар по Україні 10 жовтня, може бути «припадком люті» через вибух на Кримському мосту. Але такі невиборчі напади на мирних жителів також підвищують ймовірність нового жахливого повороту у жорстокій війні.

Про це пише CNN.

Журналісти вважають, що путін своїми діями направив світові очевидне послання – він не має наміру принижуватись і не визнає поразки. І він цілком готовий влаштувати різанину серед цивільного населення та невиборчий терор у відповідь на низку невдач на полі бою.

Цілі, які вчора вразила росія, наголошує телеканал, не мали великого військового значення – вони більше відбивали потребу путіна у пошуку нових мішеней на тлі нездатності завдати поразки Україні на полі бою.

Друге «24 лютого»: порівняння масованих ракетних ударів по Україні сьогодні та в перший день вторгненняРосія 10 жовтня обстріляла ракетами майже всю територію України. Порівняли сьогоднішню атаку з ударами в перший день повномасштабної війни, 24 лютого.

А бомбардування енергетичних об'єктів могло бути натяком на страждання, які путін може завдати Україні взимку, якщо його військам доведеться відступати.

Напад на мирних жителів «відповідав резюме» нового керівника окупаційними військами Сергія Суровікіна, який служив у Сирії та Чечні. В обох місцях росія без розбору обстрілювала житлові райони та руйнувала інфраструктуру.

Підполковник у відставці Олександр Віндман, який відповідав за питання Східної Європи, росії та країн Кавказу в Раді нацбезпеки США, сказав, що удари рф були покликані підірвати моральний дух України та енергетичну інфраструктуру – путін посилає сигнал про те, як він вестиме війну в найближчі місяці.

«Він збирається спробувати змусити Україну піти на компроміс, відмовитися від території, атакуючи цю інфраструктуру», – сказав Віндман.

Будь-яка тривала кампанія путіна проти цивільного населення буде спрямована на те, щоб зламати бойовий дух українців і, можливо, спровокувати новий потік біженців до Західної Європи, що може спричинити розбіжності серед союзників НАТО.

Але, як пише CNN, путін вкотре неправильно зрозумів, як світ відреагує на його жорстокість. Президент Емануель Макрон, наприклад, сказав, що атаки спонукають Францію збільшити військову допомогу Україні.

Нагадаємо, британське видання The Guardian писало, що рішення кремля про масовану ракетну атаку було явно політичним, а не тактичним.

Секретар РНБО Олексій Данілов сказав, що ракетна атака є проявом слабкості путіна. Він розуміє, що програє цю війну та намагається посіяти в Україні хаос та паніку.

За інформацією розвідки, росія планувала атаку ще на початку жовтня – до інциденту на Кримському мосту.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: