Аналітики вважають малоймовірним прямий вступ у війну Білорусі

Читать на русском
Малоймовірно, що зараз Білорусь прямо вступить у війну проти України. Швидше, путін хоче використати білоруські військові об'єкти та інфраструктуру для розміщення та підготовки мобілізованих.

Малоймовірно, що Білорусь візьме безпосередню участь у війні проти України, незважаючи на заяву про те, що країна розмістить кілька десятків тисяч мобілізованих росіян.

Так вважають аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

В ISW нагадали, що, за даними української розвідки, Білорусь готується розмістити до 20 тисяч мобілізованих росіян. За словами заступника начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ Олексія Громова, в Білорусі також вживаються заходи щодо розширення аеродрому Лунинець (50 км від кордону з Україною) та ремонту складської та військової інфраструктури.

«Заради чого?»: Лукашенко заявив, що не має бажання відправляти білорусів воювати в УкраїнуОлександр Лукашенко заявив, що Білорусь не планує нападу на Україну і бомбардувати не збирається.

А незалежна моніторингова організація «Білоруський Hajan Project» також повідомила, що росія доставила літаки Су-30 на аеродром Барановичі.

«Ці дані можуть вказувати на те, що росія сподівається використати білоруські військові об'єкти та інфраструктуру для розміщення та потенційної підготовки мобілізованих російських сил. Але вкрай малоймовірно, що це головні індикатори неминучої участі Білорусі у війні росії проти України. Громов також заявив, що немає жодних ознак того, що російські війська формують ударну групу для нападу на північну Україну, що говорить про те, що російські сили навряд чи будуть використовувати Білорусь як стартовий майданчик для наземних атак на Україну, незважаючи на повідомлення про скупчення військ та техніки в Білорусі. Швидше за все, володимир путін продовжує експлуатувати свої відносини з Олександром Лукашенком, щоб використати білоруську землю для розвитку російського військового потенціалу. ISW раніше оцінювала, що Лукашенко не може дозволити собі внутрішніх наслідків участі Білорусі в Україні», – вважають аналітики.

Нагадаємо, секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що Україна готова до можливого наступу з боку Білорусі.

Раніше Олександр Лукашенко говорив, що не має наміру оголошувати мобілізацію в Білорусі, а також «вплутуватися у війну».

При цьому у вересні диктатор доручив перейти до оборони за нормами воєнного часу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: