Арбітраж все одно відбудеться: «Нафтогаз» відреагував на погрози «Газпрому» ввести санкції

Читать на русском
Нафтогаз не збирається відмовлятися від позову до арбітражного суду проти російського Газпрому, незважаючи на його погрози запровадити санкції.

НАК «Нафтогаз України» не відмовлятиметься від позову до арбітражного суду, незважаючи на погрози російського «Газпрому» ввести санкції проти компанії.

Про це у Facebook написав голова «Нафтогазу» Юрій Вітренко.

«Нафтогаз» vs «Газпром»: історія судових тяжб у Стокгольмському арбітражіНафтогаз і Газпром судяться в Стокгольмському арбітражі з 2014 року. Поки в української компанії перемог більше.

Він наголосив, що «Газпром» у своїй заяві спотворює та маніпулює інформацією. Факти полягають у тому, що: «Нафтогаз» послався на форс-мажорні обставини у зв’язку з транзитом газу через точку входу «Сохранівка», оскільки вона контролюється збройними силами росії. Натомість ми запропонували транзит через точку входу «Суджа» без жодних додаткових витрат для російської сторони. Отже, «Нафтогаз» надав необхідні послуги, проте «Газпром» відмовився ними скористатися. Всупереч твердженням «Газпрому», контракт не дає «Газпрому» права виправдовувати невиконання своїх платіжних зобов’язань форс-мажорними обставинами, які зазначив «Нафтогаз».

Вітренко написав, що запровадження санкцій Швецією та Швейцарією проти росії не впливає на об'єктивне проведення арбітражу незалежними арбітрами, призначеними обома сторонами спору. Арбітраж, додав глава НАК, відбудеться незалежно від участі у ньому «Газпрому».

«Відповідно до чинної угоди, «Газпром» визнав право «Нафтогазу» звертатися до арбітражу у випадку виникнення спорів. Коли «Нафтогаз» реалізовує це право, це є звичайною реалізацією договірного права, а не «недружнім актом», – зазначив Вітренко.

Нагадаємо, 9 вересня «Нафтогаз» офіційно подав прохання про арбітраж проти російського «Газпрому» до Міжнародного арбітражного суду. Російська компанія з травня порушує правило контракту «качай чи плати».

Вчора «Газпром» заявив, що не визнає вимоги «Нафтогазу» щодо розгляду в арбітражі. У компанії назвали позов української компанії «недружнім кроком»: «Подальші спроби «Нафтогазу України» домагатися розгляду спору в МАС можуть призвести до того, що російські органи державної влади матимуть усі підстави для введення щодо компанії санкційного режиму та включення до санкційного переліку осіб».

У цьому випадку, додали в «Газпромі», не можна буде здійснювати з «Нафтогазом» фінансові операції, а також виконувати перед компанією зобов'язання щодо укладених угод.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: