Україна частково припиняє транзит газу до Європи – подробиці

Читать на русском
Україна вирішила припинити транзит газу до Європи через точку, що знаходиться на окупованій території. Це близько третини загального обсягу транзиту. Газпрому запропонували перенести транзит на іншу точку.

Через форс-мажорні обставини Україна з 11 травня припиняє транзит газу до Європи через ГІС «Сохранівка» в Луганській області, яка опинилася на окупованій росією території. Йдеться про третину загального обсягу транзиту до Європи, російському «Газпрому» про це повідомили.

Про це повідомили у НАК «Нафтогазі», а також «Операторі ГТС України».

«В результаті неоголошеної війни російської федерації проти України, територія, на якій розташована прикордонна КС «Новопсков», що знаходиться безпосередньо за точкою входу «Сохранівка», контролюється військами рф. Представники окупаційної влади вжили заходів щодо позбавлення Оператора ГТС України контролю та можливості зв'язку з КС «Новопсков». В результаті Оператор ГТС України більше не в змозі здійснювати безперебійний та ефективний оперативно-технологічний контроль за КС «Новопсков» та низкою інших технологічних об'єктів ГТС України, розташованих на територіях, окупованих рф», – повідомили у «Нафтогазі».

Крім того, представники окупаційних влад втрутилися в режим роботи ГТС України, включаючи несанкціоновані відбори газу з транзитного потоку.

В ОГТСУ уточнили, що з 7 ранку 11 травня припиняють прийом газу у фізичній точці з'єднання «Сохранівка».

«Нафтогаз» направив «Газпрому» офіційний лист, у якому повідомив про настання форс-мажорних обставин, які унеможливлюють подальше транспортування газу. «Газпрому» запропонували перенести відповідні обсяги транзиту на фізичну точку з'єднання «Суджа», яка знаходиться на контрольованій Україною території – це не вимагає від російської сторони жодних доплат, технічних перешкод для такого кроку теж немає.

У «Газпромі» у відповідь заявили, що вони не бачать підстав для перенесення транзиту на іншу точку. «Газпром» заявляє, що не отримав жодних підтверджень обставин форс-мажору, не бачить жодних перешкод для продовження роботи в колишньому режимі, українські фахівці весь цей час спокійно працювали на ДВС «Сохранівка» та КС «Новопсков» і продовжують це робити, транзит через «Сохранівку» забезпечувався в повному обсязі, жодних нарікань від контрагентів не було і немає», – заявили в російському монополісті, передає «Інтерфакс».

У компанії також заявили, що перенесення обсягів транзиту нібито технічно неможливе. У ГТС України спростували це твердження.

Нагадаємо, наприкінці березня глава «Нафтогазу» Юрій Вітренко заявив, що транзит російського газу до Європи через Україну продовжуватиметься доти, поки це «технічно можливо».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: