«Нафтогаз» vs «Газпром»: історія судових тяжб у Стокгольмському арбітражі

Читать на русском

На початку листопада «Нафтогаз України» подав черговий позов проти «Газпрому» до Стокгольмського арбітражного суду. Компанія зажадала переглянути транзитний тариф, за яким Україна недоотримала 11,8 млрд дол. Це не єдина новина щодо судових спорів: «Нафтогаз» також виграв апеляцію за першою скаргою «Газпрому» на рішення арбітражу. Щоб краще розуміти, про що йдеться, «Слово і Діло» нагадає всю історію судових тяжб компаній у Стокгольмському арбітражі.

Судові суперечки «Нафтогазу» і «Газпрому» почалися в 2014 році з ноти української компанії до російської. «Нафтогаз» запропонував врегулювати спірні питання щодо положень договору купівлі-продажу газу: відмовитися від принципу «бери або плати» за договором 2009 року. Відповідь «Газпрому» була негативною. Після цього «Нафтогаз» передав лист з відмовою визнавати рахунок на суму 11,4 млрд дол. за недібрані у 2013 році обсяги газу.

Перший позов проти російського монополіста «Нафтогаз» подав 16 червня 2014 року. Україна зажадала встановити справедливу ціну на газ і повернути їй 6 млрд дол. передоплати (починаючи з 2010 року). Того самого дня «Газпром» подав зустрічний позов із вимогою стягнути з «Нафтогазу» 4,5 млрд дол. боргу за неналежне виконання зобов'язань за договором купівлі-продажу.

У жовтні 2014-го компанії знову обмінялися позовами. «Нафтогаз» зажадав змінити умови договору на транзит газу і виплатити 3,2 млрд дол. «Газпром», своєю чергою, зажадав повернути 837 млн дол. за поставки газу в червні 2014-го і 18,5 млрд за недобір газу в 2012-2013 роках.

У 2015 році обидві компанії уточнили суму своїх вимог: до «Газпрому» – 16 млрд дол., до «Нафтогазу» – 29,2 млрд дол. За рік розміри вимог зросли знову: до «Газпрому» – до 28,3 млрд дол., до «Нафтогазу» – 37,7 млрд дол.

Стокгольмський арбітраж у травні 2017 року виніс проміжне рішення щодо спору: вимоги «Газпрому» щодо положень «бери або плати» були відхилені, також скасовано заборону компанії на реекспорт газу Україною. Крім того, суд задовольнив вимоги «Нафтогазу» переглянути ціну в договорі на постачання газу. «Газпром» відреагував на рішення апеляцією.

Наприкінці 2017 року суд остаточно відхилив вимоги «Газпрому» щодо положень «бери або плати» на суму 56 млрд дол. Він також постановив, що «Нафтогаз» повинен виплатити російській компанії 2 млрд дол., але не повинен платити за постачання газу на окуповані території Донбасу. «Газпром» це рішення оскаржив.

Торік Стокгольмський арбітраж виніс ще одне рішення: визнав порушення договору з боку «Газпрому» на транспортування газу територією України. Сума порушень становила 4,7 млрд дол., із них 2,1 млрд дол. зараховані як неоплачений українською компанією газ. У підсумку «Газпром» заборгував Україні 2,6 млрд дол. З цим рішенням компанія не погодилася і подала до апеляційного суду ще одну скаргу, яка і була відхилена наприкінці листопада цього року.

Крім того, в 2018-му «Нафтогаз» подав проти «Газпрому» ще один позов. Цього разу зажадав переглянути тариф на транзит газу, а також компенсувати невиконання зобов'язань за транзитом газу територією України. Все це виливається в суму понад 12 млрд дол. Ще один позов до Стокгольмського арбітражу Україна подала 2 листопада.

У підсумку «Газпром» зараз винен Україні 2,6 млрд дол., плюс відсотки за час невиконання судового рішення. У «Нафтогазі» розраховують, що зможуть почати отримувати кошти вже з квітня 2020 року, за умови успішного закінчення судових слухань.

Раніше «Слово і Діло» нагадало історію конфлікту «Нафтогазу» і «Газпрому», а також ситуацію з імпортом і транзитом газу в Україні.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: