«Нафтогаз» розпочав передарбітражну процедуру проти «Газпрому»

Читать на русском
Нафтогаз розпочав передарбітражну процедуру проти Газпрому, оскільки російська компанія платить за контрактом на транзит менше, ніж має.
Фото: Naftogaz

НАК «Нафтогаз України» розпочав передарбітражну процедуру проти російського «Газпрому» через невиконання ним умов «качай або плати» за контрактом на транзит газу.

Про це в інтерв'ю «Інтерфакс-Україна» повідомив керівник компанії Юрій Вітренко.

«Нафтогаз» vs «Газпром»: історія судових тяжб у Стокгольмському арбітражіНафтогаз і Газпром судяться в Стокгольмському арбітражі з 2014 року. Поки в української компанії перемог більше.

«Ми вже почали передарбітражну процедуру. Готуємо з юристами відповідні звернення до «Газпрому». Є певний час, упродовж якого ми маємо спробувати вирішити питання до арбітражу, якщо не вирішимо – новий арбітраж. Причина – вони сплачують менше, ніж мають платити за контрактом. У них немає для цього жодного обґрунтування – контракт у нас «качай або плати», – розповів Вітренко.

Він нагадав, що порушення російським монополістом своїх зобов'язань за контрактом означає порушення угоди про врегулювання, згідно з якою НАК відмовився від претензій у арбітражі, що почався в 2018 році, на суму 12,2 млрд доларів.

«Якщо вони не виконують зобов’язання «качай або плати», то це означає, що вони порушують не тільки контракт на організацію транзиту, а й угоду про врегулювання. Тобто це арбітраж не тільки на суму недоплати, а й на 12,2 млрд доларів, які ми відкликали з арбітражу», – пояснив голова «Нафтогазу».

Нагадаємо, через форс-мажорні обставини Україна припинила транзит газу до Європи через ГІС «Сохранівка» в Луганській області, запропонувавши «Газпрому» перенести транзит на іншу точку. У «Газпромі» у відповідь заявили, що вони не бачать для цього підстав.

Вітренко, у свою чергу, пригрозив «Газпрому» новим арбітражем у разі несплати невикористаних транзитних потужностей за контрактом.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: