Греція запропонувала створити фонд ЄС для зниження цін на газ

Читать на русском
Очікується, що відповідний фонд допоможе забезпечити постачання альтернативного палива замість російського газу.
фото: sud.ua

Греція запропонувала створити багатомільярдний європейський фонд, щоб знизити ціни на газ для домогосподарств та підприємств, а також допомогти Європі відмовитись від російського газу.

Про це повідомляє агенство Reuters.

Як зазначається, у листі, адресованому віце-президенту Єврокомісії Франсу Тіммермансу та комісару ЄС з енергетики Кадрі Сімсон, міністр енергетики Греції Костас Скрекас запропонував запровадити спеціальний збір у розмірі 10 євро за мегават/годину на газ, що споживається для вироблення електроенергії.

Як змінюється вартість газу в ЄвропіЯк за останні три роки змінювалася біржова ціна на газ у Європі – на інфографіці. Наразі вартість знову зростає на тлі новин про пошкодження Північного потоку.

Загальний річний прибуток у розмірі близько 9 мільярдів євро допоможе Європі отримати дешевий кредит у розмірі близько 80 мільярдів євро від Європейського інвестиційного банку для створення спеціального фонду.

Очікується, що відповідний фонд допоможе енергетичним компаніям, які борються з високими витратами, забезпечити постачання альтернативного палива замість російського газу, вразливим домогосподарствам, а також малим та середнім фірмам.

Повідомляється, що за останній рік Греція витратила понад 9 мільярдів євро на субсидії на електроенергію та інші заходи, щоб допомогти своїм споживачам та підприємствам оплачувати рахунки за електроенергію та газ.

Нагадаємо, що нещодавно Греція скоротила імпорт російського газу більш ніж наполовину завдяки збільшенню поставок від інших виробників.

Напередодні стало відомо, що Європа може імпортувати майже на 40 відсотків більше скрапленого газу ніж минулого року, завдяки чому зможе компенсувати повну зупинку постачання з росії.

Також ми повідомляли, скільки у Євросоюзі витратили на на помʼякшення газової кризи.

Окрім цього, 26 вересня на непрацюючих російських газопроводах ПП-1 і ПП-2, які проходять дном Балтійського моря біля Швеції та Данії, різко впав тиск. Фахівці зафіксували відразу три витоки газу в різних місцях.

Морське управління Данії повідомило про витік газу в районі ниток ПП-1 і ПП-2 на південний схід від острова Борнхольм.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: