Україна відповіла Ірану стосовно «третьої сторони», Тегеран пообіцяв пропорційну відповідь

Читать на русском
Як заявило МЗС, єдиною третьою стороною є іранські безпілотники. Водночас, у Тегерані наголосили, що у Києві приймали рішення нібито на основі непідтверджених повідомлень та іноземної пропаганди у ЗМІ.
Фото: 24 канал

В українському МЗС відреагували на сьогоднішню скандальну заяву Ірану щодо іранських БПЛА на озброєнні російської окупаційної армії, що Україні нібито треба утриматись від впливу якихось «третіх сторін».

Про це речник Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко повідомив у коментарі виданню «Українська правда».

«Єдиною «третьою стороною» є іранські безпілотники, які Україна вже безпосередньо збиває в своєму небі. Тегеран несе повну відповідальність за руйнацію відносин з Україною. Іран має негайно припинити постачання зброї рф для вбивств українців, а не виправдовуватися фантазіями про «зовнішній вплив», - зазначив Ніколенко.

Іранські БПЛА на озброєнні росії демонструють деградацію російського військпрому – оглядачНа думку експерта, в цій ситуації важливий не стільки факт появи іранських БПЛА на фронті, скільки деградація російської промисловості

Водночас, речник МЗС Ірану Нассер Канаані заявив, що Тегеран пропорційно відповість на рішення української сторони позбавити іранського посла акредитації і зменшити кількість співробітників посольства.

У Тегерані наголосили, що у Києві приймали таке рішення нібито на основі непідтверджених повідомлень та іноземної пропаганди у ЗМІ.

Канаані заявив про «чітку політику активного нейтралітету Ірану» у війні росії проти України, наголосивши на необхідності пошуку політичного рішення, не вдаючись до насильства.

«Речник МЗС підкреслив, що Тегеран вживе пропорційних заходів у відповідь на крок українського уряду та закликав Київ уникати впливу третіх сторін, які мають на меті зруйнувати зв’язки між Іраном та Україною», - йдеться у заяві.

Нагадаємо, що 22 вересня зенітники ЗСУ вперше збили ударний багатоцільовий дрон іранського виробництва Mohajer-6, який використовували російські окупанти. Цього ж дня росія атакувала Одесу іранськими дронами-камікадзе.

У середині вересня у ЗСУ підтвердили застосування росіянами іранських дронів проти України. Так, тиждень тому біля Куп'янська українські бійці знищили перший іранський ударний БПЛА-камікадзе Shahed-136.

У п’ятницю, 23 вересня, Міністерство закордонних справ України вирішило позбавити посла Ірану акредитації на доручення президента Володимира Зеленського. А також суттєво скоротять кількість дипломатичного персоналу посольства Ірану в Києві.

Після цього, речник іранського міністерства «порадив» Україні «утримуватися від впливу третіх сторін, які прагнуть зруйнувати відносини між двома країнами».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: