Ескалація війни в Міжнародний день миру: перші оцінки мобілізації путіна

Читать на русском
Чому путін все-таки зважився на мобілізацію, що вона означає, як відреагували Україна і світ – у матеріалі Слово і діло
Ілюстративне фотоAP Photo

Російські окупанти пішли ва-банк. Президент росії володимир путін вранці 21 вересня оголосив про проведення «часткової мобілізації» в росії. Також він заявив про підтримку псевдореферендумів на тимчасово окупованих територіях України та фактично вкотре пригрозив використовувати ядерну зброю проти тих, хто «ставить під загрозу територіальну цілісність рф». «Слово і діло» зробило розбір відомих зараз фактів щодо мобілізації путіна та реакцій на неї.

Як заявив сьогодні міністр оборони рф, всього планується призвати близько 300 тисяч резервістів. Призивати в першу чергу будуть тих, хто має військовий досвід. Мобілізованим росіянам обіцяють державне забезпечення, грошові виплати й так далі.

Міністр оборони росії Сергій Шойгу заявив, що мобілізаційний потенціал рф нібито оцінюється у 25 млн осіб, тому 300 тисяч – це 1%. Також він оцінив втрати російських військ в Україні у шість тисяч убитих, тоді як офіційні дані українського Генерального штабу свідчать про більш ніж 55 тисяч знищених російських солдатів на ранок 21 вересня.

Причиною проведення мобілізації Шойгу назвав необхідність закріпити лінію фронту в Україні та забезпечити охорону тилових рубежів – нібито саме для цього потрібно близько 300 тисяч осіб.

У росії почалася мобілізація: як соцмережі реагують на рішення путінаРеакцію соцмереж на оголошення путіним мобілізації в росії – дивіться в добірці Слово і діло.

Справжнім маркером того, що відбувається у рф, став фондовий ринок. Такого обвалу він не знав з лютого 2022 року – падіння індексів Мосбіржі та РТС за першу хвилину з початку торгів склало до 15%, постраждали практично всі великі компанії росії. Долар і євро перестрибнули позначку в 60 рублів за встановленим російським урядом штучним курсом, яка їхня реальна вартість у рф – поки не зрозуміло.

Одними з перших на виступ Путіна відреагували в Німеччині. Віцеканцлер ФРН Роберт Хабек назвав рішення росії «абсолютно невірним кроком» та зазначив, що Німеччина буде консультуватися з союзниками.

У США заявили, що рішення путіна – ознака слабкості росії та що Сполучені Штати продовжать підтримувати Україну всіма силами.

«Фальшиві референдуми та мобілізація є ознаками слабкості, провалу росії. Сполучені Штати ніколи не визнають претензій росії на нібито анексовану українську територію, і ми будемо продовжувати підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно»написала посол США в Україні Бріджит Брінк.

Мобілізацію також прокоментували в Латвії. Глава МЗС країни Едгар Ринкевич заявив, що Латвія буде консультуватися з союзниками.

«Латвія буде консультуватися з союзниками та партнерами щодо спільних дій у зв'язку з ініційованою росією мобілізацією. Необхідно обговорити подальшу підтримку України та обговорити можливі додаткові заходи безпеки в регіоні »написав він.

Також Ринкевич пообіцяв, що росіяни, які спробують ховатися в Латвії від мобілізації, не отримають гуманітарних віз в країну – з міркувань безпеки.

В Естонії прокоментували мобілізацію в росії словами про те, що це – відчайдушний та панічний крок Кремля, який свідчить про його поразку в Україні.

А Литва просто привела свою армію в повну бойову готовність.

«Оскільки військова мобілізація росії також буде проводитися біля наших кордонів(Калінінградська область), сили швидкого реагування Литви приведені в стан підвищеної готовності, щоб запобігти будь-які провокації з боку росії» - повідомив міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас.

Глава Міноборони Британії Бен Уоллес зазначив, що оголошення путіним мобілізації – це ознака повного провалу його політики та цілей його «спецоперації».

«Жодні погрози та пропаганда не можуть приховати той факт, що Україна виграє війну, міжнародне співтовариство об'єднується, а росія стає ізгоєм» – сказав він.

Новий міністр закордонних справ Британії Джилліан Кіган в коментарі каналу Sky News запевнила, що західні країни як і раніше продовжать підтримувати Україну в її боротьбі проти російських окупантів. Російські заяви та наміри ні на що не вплинуть.

Посол ЄС в Україні Матті Маасікас відзначив, що путін обрав Міжнародний день миру, щоб оголосити про ескалацію війни в Україні. За його словами, в цьому немає нічого дивного.

«Євросоюз продовжує підтримувати Україну у війні, оскільки Україна бореться і за наш мир» – написав він.

Прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала і прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте закликали ще більше допомагати Україні на тлі заяв кремля. Рютте підкреслив, що рішення путіна про мобілізацію – ознака внутрішньоросійської паніки й не варто сприймати це, як наростання загрози прямого військового конфлікту рф і заходу.

Жест повного відчаю: як зміниться ситуація на фронті в разі загальної мобілізації в рфШоковане Харківським погромом російське суспільство вимагає жорстких заходів. Але чи готове воно відчути ці жорсткі заходи на своїй шкурі – в матеріалі Слово і Діло

В Україні вже висловилися секретар РНБО Олексій Данилов та радник глави ОПУ Михайло Подоляк. Так, Данилов пожартував, що мобілізація в росії – це насправді програма з утилізації росіян.

«Щодо останніх заяв. План путіна «Бермудський трикутник» – комплексна програма утилізації росіян: ухилення від мобілізації – в'язниця – ПВК «Вагнер». Далі: український фронт – ліквідація - «Біла лада» - написав він.

Михайло Подоляк зазначив, що замість «Києва за три дні» росія вже отримала закриті кордони, мобілізацію, 210 днів битв, батальйони з «опущенців» (зеки, що займають найнижче положення в тюремній ієрархії – прим. ред.) та величезні втрати. Далі, пообіцяв він, все буде для рф тільки гірше.

Мобілізацію прокоментував і радник Офісу президента Олексій Арестович.

«Часткова, тому, що вони розуміють – у них немає потенціалу для створення нових з'єднань. Резервісти підуть на поповнення вже існуючих. 300 тисяч. Це говорить про дві речі: втрати російської армії не просто величезні, що, точно понад 100 тисяч убитими та пораненими, швидше – під 150; подвійний комплект набирається тому, що наступні 150 вони вже подумки списали» – написав він.

Військовий оглядач Денис Попович вважає, що заява путіна знаменує собою перехід російських окупантів в довготривалу стратегічну оборону та перетворення війни на довгий марафон. Про це він сказав у коментарі «Слово і діло».

«Часткова мобілізація явно спрямована на доукомплектування пошарпаних частин зс рф (перший етап) та створення нових частин, щоб сформувати глибину оборони... на даному етапі це означає, що росія сідає в стратегічну оборону, однак приводів для радості небагато, тому що в умовах рф часткова мобілізація завжди може перетворитися в загальну, а накопичення резервів – це знак того, що війна переходить в довгий марафон» – зазначив він.

Експерт програми «Міжнародна та внутрішня політика» Українського інституту майбутнього (UIF) Ігар Тишкевич зазначив що мобілізація для росії - багато в чому вимушений крок, викликаний тим, що російська тактика підвищення ставок завела кремль у глухий кут.

Тишкевич порівняв кремль та путіна з дрібними гопниками, які, нариваючись на опір і відповідну загрозу атаки, губляться, оскільки відпрацьована роками схема гри на страхах дає максимальний збій. Зараз для кремля настав момент, коли він повинен визначитися з подальшими діями.

«Нічого не робити – програти та вся конструкція страху розсипається. У масштабах країни це означає втрату впливу, статусу навіть регіональної супердержави. І, природно, проблеми для путіна та його оточення – в історії рф жоден правитель, який визнавав військову або військово-політичну поразку не правил далі» – зазначив він, додавши, що навіть напівзаходи для росії можуть означати поразку, нехай і пізніше, не восени або взимку, а навесні вже наступного, 2023 року.

Тому, на думку експерта, зараз для кремля єдиний вихід – це набрати нових «мобіків» замість тих, кого «могилізували» на Донбасі влітку і спробувати в кращих традиціях радянської тактики закидати Україну м'ясом. Щоправда, донецько-луганські «мобіки» закінчилися, тому доведеться набирати в самій рф. Хтось, хто зуміє собі це дозволити, втече в сусідні країни. А іншим доведеться йти на війну. Боєздатність такого воїнства буде досить умовною, нехай в росії й сподіваються вирішити цю проблему призовом людей, що вже мають ВОС (військово-облікову спеціальність).

«Війна затягнеться, ймовірність зміни фіналу сумнівна. Інше питання, що це непряме зізнання кремля в: 1) неможливості вирішити поставлені завдання тими силами, які є; 2) рівні втрат, адже якщо «втратили всього 3-4 тисячі, максимум в межах 10», мобілізація не потрібна – угруповання, що атакувало Україну, налічувало понад 150К особового складу; 3) відсутності здатності думати нестандартно, шукати нові шляхи вирішення проблем» – підсумував він.

Політтехнолог Олексій Голобуцький у коментарі «Слово і діло» припустив, що мобілізація в росії проводиться через провал інших варіантів поповнення неабияк пошарпаної російської армії – її не змогли укомплектувати контрактниками, добровольцями – навіть злочинцями.

«Пригожин пропонував [варіанти], інші пропонували ... напевно, це все провалилося. Існує, швидше за все, вже якийсь практичний висновок по злочинцях: є вже і вбиті, і взяті в полон, і ще якісь інциденти відбувалися... з добровольцями теж не пройшло, це взагалі ситуація комедійна, коли ти навіть за пристойні гроші не можеш знайти людей. Люди не хочуть воювати, черг у військкомати немає, тому доводиться йти на екстраординарні заходи» – зазначив він.

Голобуцький вказав на важливий момент – малоймовірно, що вся ця 300-тисячна орда піде в Україну. Річ у тім, що з початку вторгнення росія відправила на українські фронти чимало кадрових частин, в її обороні виникли дірки, які терміново потрібно залатати.

«Це їм навіть не для війни потрібно. Вони хочуть посилити прикордонні області, посилити прикордонні війська. Ймовірно, переважна частина піде не на фронт, а на підкріплення інших ослаблених позицій росіян – росія ж величезна країна» – зазначив він.

Але взагалі, резюмував експерт, насправді все залежить від того, які цілі реально переслідує путін. Якщо переговорні, то більша частина нових «мобіків» відправиться служити всередині країни, якщо ні – їх потягнуть в Україну. І тут варто розуміти, що 300 тисяч солдатів не вистачить для наступу. Максимум – утримати наявні позиції.

«Путін боїться втратити Херсонську та Запорізьку області. Боїться втратити їх до моменту, коли зможе обміняти їх на щось більш суттєве» – додав він.

Антон Корж, спеціально для «Слово і діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: