Боррель закликав до нових санкцій проти росії через негайні «референдуми»

Читать на русском
Боррель назвав псевдореферендуми спробою росії легітимізувати свій незаконний військовий контроль, спрямованою на силову зміну кордонів України, що є явним порушенням Статуту ООН та незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України.
Getty Images

Європейський Союз і його держави-члени ніколи не визнають результати російських псевдореферендумів на окупованих територіях України, а проти рф мають бути запроваджені додаткові санкції.

Про це повідомляє високий представник ЄС із питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель.

Як зазначається, Боррель назвав псевдореферендуми «спробою росії легітимізувати свій незаконний військовий контроль, спрямованою на силову зміну кордонів України, що є явним порушенням Статуту ООН та незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України».

«Європейський Союз рішуче засуджує ці заплановані незаконні «референдуми», які суперечать законній і демократично обраній українській владі, порушують незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України та є грубим порушенням міжнародного права. Результати таких дій будуть недійсними та не будуть визнані ЄС та його державами-членами», – наголосив він.

Псевдореферендуми на тимчасово окупованих територіях: що відомо на цей моментЗ точки зору як українського законодавства, так і з точки зору міжнародних правових норм, псевдореферендуми є абсолютно незаконними

При цьому, голова дипломатії ЄС підкреслив, що росія залякувала й переслідувала населення окупованих нею територій, обмежувала доступ до інтернету і ЗМІ та карала за протилежні погляди, тож «референдуми» там не можна назвати «вільним волевиявленням людей».

«Росія, її політичне керівництво та всі причетні до цих «референдумів» та інших порушень міжнародного права в Україні будуть притягнуті до відповідальності, а також будуть розглянуті додаткові обмежувальні заходи проти росії», – запевнив Боррель.

Нагадаємо, що за словами президента Франції Макрона, плани кремля щодо проведення псевдореферендумів є цинічними та імітують демократію, але з президентом росії потрібно продовжувати вести діалог.

Раніше у ЗМІ з'явилася інформація про те, що окупанти планують провести псевдореферендуми щодо приєднання до росії захоплених територій Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей у період з 23 по 27 вересня.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: