Псевдореферендуми на тимчасово окупованих територіях: що відомо на цей момент

Читать на русском
З точки зору як українського законодавства, так і з точки зору міжнародних правових норм, псевдореферендуми є абсолютно незаконними
Ілюстративне фотоslovoidilo.ua

Кремль знову вдався до стратегії проведення незаконних псевдореферендумів, випробуваної в Криму у 2014 році. Один за одним маріонетки країни-агресора в чотирьох українських областях заявили про своє нібито бажання проголосувати за приєднання до Росії. Стрімко названі навіть попередні дати, в які сепаратисти планують вкластися з проведенням фейкового голосування. «Слово і діло» зібрало все, що відомо про проведення псевдореферендумів на цей час, і пояснює, чому такі «референдуми» незаконні.

Як розвивалися події

19 вересня «громадська палата ЛНР» поставила вимогу ватажку терористів Леоніду Пасічнику – проведення псевдореферендуму про «входження до складу росії».

Увечері того ж дня таке ж рішення прийняв аналогічний псевдодержавний «орган влади» псевдореспубліки «ДНР».

Ватажки терористів Денис Пушилін та Леонід Пасічник 19 вересня ввечері здзвонилися, щоб обговорити прискорення «заходу». А державна дума росії заявила, що виступає за «якнайшвидше» проведення псевдореферендуму.

Вдень 20 вересня про плани якнайшвидшого проведення псевдореферендуму оголосили на тимчасово окупованих територіях Херсонщини. Трохи пізніше подібну заяву зробили та колаборанти на тимчасово окупованій території Запорізької області. Обрано навіть «назву» для майбутнього «регіону Росії» – «Запорізький край».

Тим часом ватажок терористів «ДНР» Пушилін назвав попередню дату псевдореферендуму в ОРДО - з 23 по 27 вересня 2022 року. Аналогічну дату назвав луганський «чиновник» Хорошилов для «ЛНР».

Не минуло й години, як відповідні дати «обрали» й на окупованій частині Херсонської області.

Ватажок «ЛНР» Пасічник вже навіть випустив «наказ» про проведення псевдореферендуму.

Яка реакція послідувала в Україні та серед окупантів

У Зеленського, коментуючи плани росії провести псевдореферендуми, ще напередодні заявили, що ніхто не дасть окупантам легалізувати захоплення української території, як би росія не намагалася вивернутися.

Сьогодні в ОПУ вже прокоментували нову пачку заяв «окупаційних адміністрацій»: глава Офісу президента Андрій Єрмак назвав псевдореферендуми страхом окупантів перед провалом своєї кампанії в Україні та пообіцяв, що це питання Україна буде вирішувати тільки силою.

Глава МЗС України Дмитро Кулеба в соцмережах підтвердив, що російські псевдореферендуми нічого не поміняють.

«Ані фейкові «референдуми», ані гібридна «мобілізація» нічого не змінять. росія як була, так і залишається державою-агресором, яка незаконно окуповує частину української землі. Україна має повне право звільняти свої території та буде надалі звільняти їх, що б там не говорили в росії» – написав він.

Радник голови ОПУ Михайло Подоляк назвав рішення росії та її маріонеток спробою асиметричної відповіді на контрнаступ ЗСУ.

«Вони думають, що незаконний «референдум» зможе зупинити ЗСУ на шляху знищення окупантів на наших землях. Впевнені, що хочете витратити час, потрібний для організації втечі, на нове шоу? Спробувати ... буде цікаво...» – зазначив він.

У росії попередньо висловилися, що якщо псевдореферендуми «покажуть підтримку» входження ОРДЛО до складу рф, то ці області будуть «прийняті до складу росії» – про це вдень 20 вересня заявив спікер держдуми росії Володін.

Глава мзс рф Сергій Лавров заявив, що повністю підтримує ідею псевдореферендумів.

«Нинішня ситуація підтверджує, що народи Донбасу хочуть бути господарями своєї долі» – сказав він російським пропагандистам.

Пропагандисти тим часом вже почали лякати Україну та світ «превентивним ядерним ударом» і мобілізацією в росії. Зокрема, про це пишуть кремлівська пропагандистка Маргарита Симоньян і військовий злочинець Ігор Стрєлков-Гіркін.

При цьому в самій росії новина про можливі псевдореферендуми та можливу мобілізацію викликала обвал на фондових ринках, який можна порівняти хіба що з лютим 2022 року.

У ГУР МО України вважають, що оголошення в росії загальної мобілізації буде потужним ударом по режиму путіна. Так кремль визнає, що не зміг виконати всі поставлені завдання так званої «спецоперації», і що йде реальна війна.

Опитані «Слово і Діло» експерти сходяться на думці, що псевдореферендуми – ні що інше, як елемент путінської стратегії шантажу.

Так, політтехнолог Олексій Голобуцький взагалі не вірить, що «референдуми» відбудуться, а політолог Валентин Гладких зазначив, що спробою псевдореферендумів росія намагається фіксувати свої територіальні надбання на тлі успішних наступів ЗСУ. Але навіть якщо провести їх вдасться, жодних наслідків не настане – ЗСУ цей факт не зупинить, світ ці «заходи» не визнає і тим більше з цим не змириться Україна.

Чому «референдуми» за «ініціативою» колаборантів є незаконними?

Експерт з конституційного права Олександр Москалюк пояснив, що з точки зору як українського законодавства, так і з точки зору міжнародних правових норм, псевдореферендуми є абсолютно незаконними.

«Будь-яка зміна території, будь-яке питання зміни адміністративно-територіального устрою можуть вирішуватися тільки на рівні всеукраїнського референдуму, а не на рівні місцевого» – нагадав він.

Експерт підкреслив, що з точки зору міжнародних стандартів є тільки два приводи проведення подібного референдуму:

  • утиски певної спільноти, яка живе на цій території, аж до геноциду
  • право певної нації на самовизначення.

Цей процес називається сецесією і передбачає двосторонню участь - як спільноти, яка бажає відокремитися, так і центрального уряду. Знову ж таки, якщо мова йде про якісь міжнародні стандарти.

Однак, додав Москалюк, як історично, так і політично про сецесію йдеться, якщо говорять про створення надалі нових, незалежних держав. А тут мова може йти хіба що про анексію територій – а це зовсім інше.

«В абсолютній більшості випадків якщо одна територія переходила від однієї держави до іншої, це відбувалося в результаті домовленостей двох сторін... а тут в односторонньому порядку, просто «по бєспрєдєлу», без якихось навіть посилань на міжнародні стандарти та норми» – резюмував він.

Антон Корж, спеціально для «Слово і діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: