ЄК затвердила пропозицію про зупинення спрощеного візового режиму з росією – що це означатиме

Читать на русском
Рішення про призупинення спрощеного візового режиму Євросоюзу з росією може набути чинності вже з 12 вересня. Що це означатиме для громадян рф.

Європейська комісія затвердила пропозицію щодо повної зупинки дії угоди про спрощення візового режиму з росією. Рішення може набути чинності вже з понеділка, 12 вересня.

Про це йдеться на сайті ЄК.

Пропозиція про зупинення дії угоди про спрощення візового режиму покладе край усім спрощенням для громадян росії, які звертаються за короткостроковою візою до Шенгенської зони. Натомість будуть застосовуватись загальні правила Візового кодексу.

Кулеба про візові санкції: Росіяни повинні визначитися, хочуть вони знищити Європу чи відпочивати тамДмитро Кулеба заявив, що росіяни, які підтримують війну проти України, також підтримують російську агресію проти Європи та Заходу. Тому слід заборонити їм туристичні поїздки.

На практиці це означатиме:

  • візовий збір збільшиться з 35 до 80 євро для всіх заявників;

  • збільшення часу обробки запиту: стандартний термін для прийняття консульствами рішення щодо заяв на отримання візи збільшиться з 10 до 15 днів. Цей період може бути продовжений максимум до 45 днів в окремих випадках, коли потрібний подальший розгляд заяви;

  • суворіші правила отримання довгострокових чи багаторазових віз;

  • більше документів для підтвердження: заявники повинні будуть надати повний список документів при поданні заяви на візу.

Однак Євросоюз залишиться відкритим для певних категорій заявників на отримання візи: для одержувачів гуманітарних віз, членів сімей громадян ЄС, журналістів, дисидентів та представників громадянського суспільства.

«Візова політика ЄС є знаком довіри — довіри, яку росія повністю підірвала своєю неспровокованою та невиправданою агресивною війною проти України. Поки агресія щодо країни-кандидата в ЄС продовжується, громадяни росії не можуть користуватися пільгами для поїздок до Європи», – заявив віце-президент з просування європейського способу життя Маргарітіс Схінас.

Комісія також надала сьогодні пропозицію про невизнання російських паспортів, виданих на окупованих територіях України.

Нагадаємо, 31 серпня в Євросоюзі ухвалили політичне рішення про зупинення спрощеної процедури видачі віз громадянам росії.

Президент України Володимир Зеленський у свою чергу наполягав на повній забороні видачі туристичних віз росіянам.

Раніше Польща, Фінляндія, Естонія, Латвія та Литва зажадали від Єврокомісії вжити колективних заходів для посилення візової політики щодо громадян рф. Інакше вони вживуть заходів на національному рівні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: