«Відсидітися не вдасться»: у МЗС відповіли на заяву Сіярто про послаблення ЄС через війну в Україні

Читать на русском
У МЗС наголосили, що напад росії на Україну – це атака на весь демократичний світ. Й Угорщина даремно сподівається, що вдасться відсидітися, і вдає, що її не стосується війна в сусідній країні.

До ослаблення Європейського союзу призводять спроби зруйнувати внутрішню єдність, а не війна в Україні.

Про це заявив спікер Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко.

Так він відповів на останню заяву глави МЗС Угорщини Петера Сіярто: «Війна в Україні призвела до катастрофічного послаблення Європи та Євросоюзу. Ми маємо сказати правду про те, що лідери ЄС не змогли захистити людей в Європі від того, щоб вони не платили за війну, за яку взагалі не несуть відповідальності».

Ніколенко закликав не забувати, що українці платять своїм життям за те, щоб у решті куточків Європи люди не бачили жахів війни.

Сійярто розповів, чому Угорщина не дозволила перевозити зброю в Україну через свою територіюЗа словами міністра, якби через угорсько-український кордон постачали зброю, ця територія стала б мішенню для росії. Але на західній Україні мешкають 150 тисяч угорців.

«Російська агресія – гібридна. Вона не зводиться лише до військової складової. Росіяни атакують українські міста і села крилатими ракетами і танками, а країни ЄС – захмарними цінами на газ та пропагандою», – написав Ніколенко.

У МЗС нагадали, як ще за три місяці до повномасштабного вторгнення в Україну росія почала шантажувати європейських споживачів постачанням енергоресурсів та високими цінами.

«Немає «це не наша війна». Немає «їхньої війни». Напад росії на Україну – це напад на весь демократичний світ, демократичні цінності, право бути собою і самостійно визначати своє майбутнє. Марно сподіватися, що вдасться відсидітися; вдати вигляд, що те, що твого сусіда розриває на шматки, тебе не стосується. Це не може бути так хоча б і через те, що на території України проживає понад 150 тис. українців угорського походження, турботу про яких системно підкреслює Будапешт», – наголосив представник міністерства.

У МЗС зазначили, що історія розставить усе на місця – імена тих, хто був на боці добра, і тих, хто на боці зла, буде вписано до підручників.

Нагадаємо, у травні секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що Угорщина не просто знала про майбутній напад росії на Україну, а й планувала забрати собі частину території. Що відповіли у посольстві Угорщини, можна переглянути тут.

У липні прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що ЄС потрібна нова стратегія щодо війни в Україні, оскільки санкції проти росії не спрацювали.

Нещодавно міністр закордонних справ Дмитро Кулеба прокоментував непрості стосунки з Угорщиною та останні скандальні заяви її політиків.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: