Сійярто розповів, чому Угорщина не дозволила перевозити зброю в Україну через свою територію

Читать на русском
За словами міністра, якби через угорсько-український кордон постачали зброю, ця територія стала б мішенню для росії. Але на західній Україні мешкають 150 тисяч угорців.
origo.hu

Угорщина відмовилася допомагати у постачанні західної зброї в Україну, щоб росія не стріляла по території, де проживають закарпатські угорці.

Про це в інтерв'ю CNN сказав міністр закордонних справ Угорщини Петро Сійярто.

«Оскільки ми вирішили не перевозити зброю, угорсько-український кордон забезпечує найбезпечніший спосіб перетину кордону на захід... Я не впевнений, що всі знають – у західній частині України мешкає 150 тисяч угорців. Якби ми доставляли зброю, то ці поставки зброї стали б мішенню для росіян, хіба ні? Ми не хочемо, щоб росіяни стріляли по території, де живуть угорці, бо, ще раз кажу, ми не хочемо вплутуватися в цей конфлікт. Тому ми маємо враховувати безпеку Угорщини та угорського народу», – цитує міністра угорське видання Magyar Hirlap.

Війна стосується не лише України, а й Угорщини – МЗСВ українському МЗС попередили Угорщину, що політичні поступки росії не вгамують її агресивні апетити. І краще зупинити агресора разом.

Сійярто заявив, що Угорщина із самого початку засуджувала війну, виступає за територіальну цілісність та суверенітет України. На сьогоднішній день країна прийняла 830 тисяч українських біженців.

Глава МЗС також сказав, що Угорщина зараз фізично не зможе замінити постачання російської нафти та газу. Тому влада попросила зробити для їхньої країни виняток у нафтовому ембарго.

«Енергопостачання – це фізична проблема. Це не філософське, політичне чи ідеологічне питання, а фізичне. Ми просили звільнення від нафтового ембарго, тому що, якби ми його не попросили, не отримали, було б фізично неможливо забезпечити країну достатньою кількістю нафти. Це просто питання математики: нам потрібна певна кількість нафти, щоб керувати країною. Якщо російські поставки припиняться, замінити їх фізично немає можливості», – сказав він.

Нагадаємо, наприкінці березня Угорщина відмовилася надати Україні свою територію для транзиту зброї.

Останнім часом між Україною та Угорщиною були досить напружені стосунки. Секретар РНБО Олексій Данілов на початку травня заявив, що Угорщина не просто знала про майбутній напад росії на Україну, а й планувала забрати собі частину території.

Посольство Угорщини у відповідь заявило, що чекає від керівників України пояснень, як Україна далі представляє формування двосторонніх відносин між країнами.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: