Зеленський звернувся до учасників та гостей Венеціанського кінофестивалю

Читать на русском
За словами президента, країна-агресор росія хоче, щоб цивілізований світ зробив три помилки: звик до війни, змирився з війною і забув про війну.
Офіс президента

Країна-агресор росія хоче, щоб цивілізований світ зробив три помилки: звик до війни, змирився з війною і забув про війну. Цей задум ніколи не має здійснитися.

Про це президент Володимир Зеленський сказав у зверненні до учасників Венеціанського кінофестивалю.

Як зазначив Зеленський, він цінує можливість звернутися сьогодні до учасників та гостей кінофестивалю і розповісти історію про Україну, її народ і війну, яку росія веде проти нашої країни 189 днів.

«Історія – поза конкурсом і поза межами людяності та здорового глузду. Драма, заснована на реальних подіях. Втілена в життя реальними нелюдами, вбивцями, катами, терористами. Трагедія не в супроводі геніальної музики Морріконе, а бридких частівок і звуків вибухів, пострілів, сирен повітряної тривоги. Хорор тривалістю не 120 хвилин, а 189 днів. 189 днів війни, яка йде в Україні і від якої нібито втомились Європа та світ. Так каже росія. Цього хоче росія. Цього росія домагається. Примітивний сюжет у трьох актах, щоб світ зробив три драматичні помилки: звик до війни, змирився з війною, забув про війну. Цей задум ніколи не має втілитись у життя», - сказав він.

Нехай вороги не забувають, на чиєму півострові вони тимчасово перебувають – звернення ЗеленськогоЗеленський випустив нове звернення за підсумками 31 серпня, 189-го дня війни проти російських окупантів.

Український президент закликав світових діячів культутри не бути байдужими до війни в Україні, яку розв’язала росія.

«Діячі культури, режисери, продюсери, актори, драматурги, оператори, композитори, художники, дизайнери, кінокритики й тисячі інших людей із різних країн світу й однієї кінематографічної родини! Ваша позиція важлива, ваш голос впливовий, ваше слово гучне. Найменше, що ви можете сьогодні зробити, а точніше не зробити, – це не мовчати, не боятися, не відвертатись, не проходити повз і не бути байдужим до війни в Україні, яку розв’язала росія», - наголосив Зеленський.

При цьому він сподівається, щоб кожна країна у світі, кожен народ, кожна інституція та спільнота мали чітке уявлення про те, що переживає зараз Україна.

«Чути про цю війну максимально зрозумілою мовою. Для вас такою є мова кіно. Але ви не побачите далі моторошні кадри: вибухи, постріли, руйнування, дим, біль і сльози. Ви побачите те, що більшість зазвичай не бачить. Невід’ємна частина кожного фільму, на яку далеко не кожен звертає увагу. Важливі імена, які йдуть у забуття й невідомість, бо в мить, коли вони з’являються на екрані, більшість глядачів робить дві речі: встає і йде. Знаю, що перше сьогодні – важливо. Друге – неможливо», - підкреслює президент.

Також Зеленський висловив впевненість, що весь цивілізований світ ніколи «не втомиться від України», не здасться, буде з Україною до кінця, до переможного кінця, коли правда й справедливість почують оплески.

Президент України звернувся до учасників і гостей Венеціанського кінофестивалюОфіс Президента України

Нагадаємо, що напередодні Зеленський виступив також і на конференції Forum 2000 у Празі.

Також зазначимо, що міністри закордонних справ країн ЄС домовилися про призупинення спрощеної процедури видачі віз громадянам росії на тлі вторгнення в Україну.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: