Під час війни кінематограф не повинен бути німим – звернення Зеленського на Каннському кінофестивалі

Читать на русском
Сьогодні, як і багато років тому, у світі йде жорстока війна проти кривавого диктатора і кіно, як і тоді, має бути на передньому краї цієї війни
Фото з місця подійradiosvoboda.org

Президент України Володимир Зеленський 17 травня виступив на відкритті ювілейного 75-го Каннського кінофестивалю. Він звернувся до учасників заходу через відеозв'язок, нагадавши їм, що у світі знову війна і кіно має бути на передньому краю битви, яку веде проти диктатора вільний світ.

Про що сказав президент:

  • 1 вересня 1939 року мав розпочатися перший Каннський кінофестиваль. Але в цей день почалася Друга світова війна. Шість років кіно було на фронтах цієї війни, працюючи як на свободу, так і, меншою частиною, на диктатора.
  • У 1940 році важливим кроком став фільм з Чарлі Чапліним - «Великий диктатор»; завдяки цьому фільму, Кіно перестало бути німим у всіх сенсах. Сьогодні знову потрібен такий фільм і такий Чаплін, тому що у світі знову війна, і знову - кривавий диктатор.
  • З 24 лютого 2022 року для України війна - це страшна і важка реальність. Росіяни безумовно хочуть бути кращими нацистами, ніж поплічники Гітлера. Вони знищують і вбивають все на своєму шляху. Буча, Ірпінь, Маріуполь - скрізь є ознаки російських військових злочинів, тисячі вбитих, розстріляних, запитаних, сотні загиблих дітей, концентраційні табори та викрадення українських громадян в російське рабство - понад півмільйона українців вже викрали окупанти. Тисячі міст і сіл зруйновані, тисячі російських ракет вдарили по Україні.
  • Якщо є диктатор, якщо є війна за свободу і якщо знав, як і тоді, все залежить від нашої єдності, то чи залишиться кіно поза цією єдністю?
  • Зеленський нагадав світові про слова з фільму з Чапліном: «Жадібність отруїла душі людей, перегородила світ ненавистю, завела нас у біду і кровопролиття. Ми розвинули швидкість, але замкнулися в собі. Техніка, яка забезпечує нам достаток, залишила нас у злиднях. Знання зробило нас цинічними. Наша раціональність - жорстка і недобра. Ми занадто багато думаємо і мало відчуваємо. Більше, ніж техніки, ми потребуємо людяності. Більше, ніж раціональності, ми потребуємо доброти та лагідності... Тим, хто мене чує, Я кажу – не впадайте у відчай... Людська ненависть пройде, і диктатори помруть, і влада, яку вони відняли у людей, повернеться до людей. І поки люди вмирають, свобода ніколи не помре».
  • Україна буде битися до кінця і відстоювати свою свободу, тому що іншого вибору у неї немає. Диктатор повинен програти й диктатор програє. Кіно має нести голос свободи та бути на передньому краї цієї війни.

Нагадаємо, що цього року український гурт Kalush Orchestra переміг на Євробаченні-2022, сумарно набравши 631 бал. Таким чином, наступний пісенний конкурс приймає Україна.

Однак Україна не зможе прийняти Євробачення у 2023 році, якщо в країні й далі триватимуть бойові дії.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: