Президент Сербії виступив зі зверненням щодо ситуації в Косово

Читать на русском
Вучич заявив, що Сербія прихильна до ідеї миру, проте Косово варто відмовитися від ідеї будь-якого утиску прав сербів, яке нібито відбувається
Олександр ВучичReuters

Президент Сербії Олександр Вучич виступив зі зверненням з приводу загострення між Сербією і частково визнаною державою Косово. Судячи з промови Вучича, про бойові дії не йдеться, принаймні, поки що.

Виступ Вучича транслювали сербські ЗМІ.

«Вчора у нас були переговори з представниками сербського народу з Косово і Метохії. Постараймось зберегти мир за всяку ціну. Спробуємо ще раз запитати у всіх. Я прошу албанців зрозуміти, я прошу сербів не піддаватися на провокації та не робити нічого, що може призвести до якого-небудь конфлікту. Але я також прошу представників могутніх і великих країн, які визнали незалежність Косово, трохи подбати про міжнародне право, бути обережніше з реальністю і не дозволити сьогоднішнім підопічним викликати конфлікт - це моє прохання, Це моє велике прохання» - заявив він.

Також Вучич заявив, що Сербія прихильна до ідеї миру, однак у випадку, якщо Косово спробує «утискати сербів», сербська армія заступиться за цих людей. З усім тим, Белград абсолютно не зацікавлений у збройному конфлікті.

«І все, що я можу сказати, це те, що ми будемо молитися за мир і шукати миру. Але відразу вам скажу, здачі Не буде, і переможе Сербія. Якщо вони спробують почати гоніння на сербів, знущання з сербів, вбивства сербів - Сербія переможе. Це все, що я хочу сказати» - додав він.

Тим часом ситуація на півночі частково визнаної держави Косово загострюється; місцеві серби почали виходити на вулиці та будувати барикади. Серби протестують проти рішення Приштини, згідно з яким з 1 серпня повинна відбутися перереєстрація транспортних засобів та ідентифікаційних карт.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: