Польща та Чехія домовилися про охорону повітряного простору Словаччини

Читать на русском
Охорона повітряного простору Словаччини іншими країнами була однією з умов, за якої країна була згодна передати Україні свої винищувачі
МіГ-29 ВПС СловаччиниDetonator

Польща, Чехія та Словаччина 27 серпня підписали угоду, згідно з якою після виведення з експлуатації словацьких винищувачів МіГ-29 небо над країною охоронятимуть польські та чеські літаки.

Про це повідомляє інформаційне агентство Reuters.

Таким чином, підписана угода теоретично вивільняє словацькі МіГ-29, що підпадають під списання, для їхньої передачі Україні, про що вже неодноразово робив натяки словацький уряд.

Угода щодо охорони неба Словаччини набуває чинності 1 вересня. Польській та чеській авіації доведеться охороняти словацький повітряний простір мінімум до 2024 року - коли словацькі ВПС отримають законтрактовані в США винищувачі F-16. Контракт на придбання 14 одиниць F-16 був підписаний у 2018 році, перші літаки очікувалися у 2024 році.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Словаччина розглядає можливість передачі Україні одинадцяти винищувачів МіГ-29 словацьких ВПС після того, як армія країни зніме їх з експлуатації. Але є певна умова.

Словаччина, на його жаль, не може віддати літаки просто так - не замінивши їх іншими літаками, або не взявши за них грошей. Один винищувач МіГ-29 коштує близько 35 мільйонів євро.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: