Словаччина вивчає можливість передачі Україні винищувачів МіГ-29

Читать на русском
Словацькі МіГ-29 будуть виведені з експлуатації в кінці серпня, після цього Чехія і Польща візьмуть на себе захист повітряного простору країни.
Винищувач МіГ-29 ВПС Словаччиниaviationphotos.net

Словаччина розглядає можливість передачі Україні одинадцяти винищувачів МіГ-29 словацьких ВПС після того, як армія країни зніме їх з експлуатації. Але є певна умова.

Про це повідомляє британський телеканал Sky News з посиланням на Міністра оборони Словаччини Ярослава Надя.

Під час спільної пресконференції з Міністром оборони Великобританії Беном Уоллесом в Братиславі 25 липня Надь зазначив, що словацькі МіГ-29 будуть виведені з експлуатації в кінці серпня, після цього Чехія і Польща візьмуть на себе захист повітряного простору країни.

У Міноборони припустили, що Україна зможе підготувати аеродроми для літаків F-16Україна може підготувати свої аеродроми для сучасних військових літаків, такого типу як винищувачі F-16.

«Відразу після того, як ми приземлимо МіГ-29, а чехи та поляки візьмуть на себе контроль за повітряним простором, ми зможемо обговорити майбутнє МіГ-29» - сказав він.

Надь зазначив, що Словаччина, на його жаль, не може віддати літаки просто так - не замінивши їх іншими літаками, або не взявши за них грошей. Один винищувач МіГ-29 коштує близько 35 мільйонів євро.

«Ми відкриті для обговорення того, щоб пожертвувати ці МіГ-29 Україні, але, звичайно, це зажадає, я б сказав, широкої дискусії з обліку фінансових аспектів і всіх інших аспектів доставки, тому рішення ще не прийнято» - додав міністр.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Словаччина готова передати Україні винищувачі МіГ-29 після того, як буде досягнута домовленість з іншими країнами про захист словацького повітряного простору.

Двопартійна група сенаторів США закликала Пентагон розглянути включення бойових винищувачів F-16 в пакет військової допомоги Україні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: