Інфляція в липні прискорилася, але була нижчою за прогноз НБУ: що подорожчало найбільше

Читать на русском
Споживча інфляція в Україні у липні перевищила 22 відсотки. За даними НБУ, збільшилися темпи зростання цін на оброблені продовольчі товари та непродовольчі товари, вартість послуг та ціни на сирі продукти.

Споживча інфляція в Україні у липні прискорилася до 22,2% у річному обчисленні (з 21,5% у червні). У місячному вирахуванні ціни зросли на 0,7%. Зростання очікуване, але дещо нижче за базовий прогноз.

Про це повідомив Національний банк України.

Зростання інфляції, перш за все, обумовлено наслідками вторгнення росії: порушено ланцюги постачання, зруйновано виробничі потужності та інфраструктуру, скоротилася пропозиція, зросли виробничі витрати. Стримують зростання цін фіксація тарифів на газ та тепло, а також часткове налагодження ланцюгів постачання.

Фактична споживча інфляція виявилася дещо нижчою за траєкторію базового прогнозу, повідомили в НБУ: це обумовлено повільнішим, ніж очікувалося, зростанням вартості пального і цін на фрукти та окремі овочі.

Перший «воєнний» прогноз НБУ: що буде з зарплатами, цінами та комунальними тарифамиІнфляційний звіт Нацбанку України за липень 2022 року містить перший воєнний прогноз. У фіскальному регуляторі зорієнтували, якими будуть рівні безробіття та інфляції, як зміняться доходи населення, ціни на харчі, пальне та комунальні тарифи.

Темпи зростання цін на оброблені продовольчі товари збільшились до 22,6%. Дорожчали м'ясні та рибні продукти, масло, маргарин, кондитерські вироби та безалкогольні напої, а також зросли ціни на олію.

Прискорилося зростання вартості непродовольчих товарів (до 11,7%), у тому числі автомобілів, товарів для дому (посуду, меблів, побутової техніки), електроніки, фармацевтичних товарів та товарів особистого догляду.

Зростання вартості послуг прискорилося до 14,9%, подорожчали: телекомунікаційні та медичні послуги, послуги салонів краси, спортзалів, хімічного чищення та закладів громадського харчування. Крім того, вищими темпами зростала вартість послуг, пов'язаних із ремонтом житла.

Зростання цін на сирі продукти харчування прискорилося до 37,5%. Швидшими темпами дорожчали крупи, поновилося зростання вартості яєць, прискорилося подорожчання свинини через скорочення поголів'я свиней. Крім того, вищими темпами зростали ціни на овочі, зокрема, з борщового набору. А підвищення цін на фрукти сповільнилося на тлі збільшення пропозиції.

Темпи зростання адміністративно регульованих цін майже не змінилися порівняно з червнем (14,7%). Алкогольні напої дорожчали через зростання попиту на тлі послаблення обмежень на продаж, а також дефіцит тари. Продовжують дорожчати тютюнові вироби.

Темпи зростання цін на пальне знизилися до 77,7 р/р. У НБУ зазначили, що основна причина цього – поступове насичення ринку шляхом налагодження логістики та відновлення конкуренції.

Нагадаємо, річна інфляція в Україні у червні становила 21,5%, це був максимальний рівень за останні шість років. У НБУ називали причини такого зростання цін.

При цьому у Нацбанку впевнені, що гіперінфляція Україні не загрожує.

За підсумками року, прогнозують в НБУ, інфляція в Україні перевищить 30%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: