НБУ встановив новий офіційний курс долара – підняв одразу на 25%

Читать на русском
Нацбанк уперше з початку війни підняв офіційний курс долара – тепер він становить 36,56 грн. Курс і надалі фіксуватиметься.
Слово і діло

Національний банк України скоригував офіційний курс гривні до долара на 25% та встановив його на рівні 36,5686 грн/дол.

Про це йдеться у повідомленні пресслужби регулятора.

«Такий крок дозволить збільшити конкурентоспроможність українських виробників, зблизити курсові умови для різних груп бізнесу та населення та підтримати стійкість економіки в умовах війни», – заявили в Нацбанку.

30 років Незалежності: як змінювався курс долараСередній курс долара в 2021 році становить 27,7 грн. Як він змінювався за час незалежності України – на інфографіці.

Офіційний курс гривні й надалі фіксуватиметься.

«Фіксація курсу гривні на рівні 29,25 грн за долар на початку війни допомогла забезпечити стабільну роботу фінансової системи. Механізм фіксації курсу є стабілізатором економіки за поточних умов. Війна триває вже майже п'ять місяців, за які відбулися суттєві зміни нашої та світової економіки. У таких умовах офіційний курс гривні на рівні 24 лютого вже не відповідає реаліям та поступово втрачає роль якоря для очікувань. Новий рівень курсу стане якорем для економіки та додасть їй стійкості в умовах невизначеності», – розповів голова НБУ Кирило Шевченко.

За оцінкою НБУ, корекція обмінного курсу збільшить приплив і відповідно продаж валютного виторгу експортерами, мінімізує спекулятивну складову поведінки учасників ринку та дозволить стабілізувати курсові очікування. При цьому вона матиме лише обмежений вплив на прискорення темпів зростання цін.

Нагадаємо, раніше в НБУ заявили, що економіка України ще не готова до повернення плаваючого курсоутворення.

Кирило Шевченко називав три економічні передумови під час виконання яких буде повернено вільний обмінний курс долара.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: