Долар по 36,6: чому НБУ підняв офіційний курс та якими можуть бути наслідки

Читать на русском
Нацбанк підняв офіційний курс долара на 25%. До чого це може призвести, читайте у матеріалі Слово і діло.
Слово і діло

Національний банк України вперше з початку повномасштабної війни підвищив офіційний курс долара – до 36,6 грн/$. У НБУ наголосили, що такий крок дасть змогу збільшити конкурентоспроможність українських виробників, зблизити курсові умови для різних груп бізнесу та населення та підтримати стійкість економіки в умовах війни. Надалі курс буде так само фіксованим. На що вплине таке рішення регулятора та чи варто очікувати підвищення цін, читайте у матеріалі «Слово і діло».

Вимушене рішення НБУ: чому підвищили офіційний курс

Національний банк підвищив офіційний курс долара одразу на 25% – з 29,5 грн/$ до 36,6 грн/$.

У Нацбанку зазначили, що до такого кроку вдалися з огляду на зміну фундаментальних характеристик економіки України під час війни та зміцнення долара США до інших валют.

Водночас, надалі курс буде так само фіксованим. Через високу нестабільність та невизначеність фіксований курс «є основним якорем стабілізації очікувань та ключовим засобом виконання пріоритетних цілей НБУ».

«Фіксація курсу гривні на рівні 29,25 грн за 1 дол. США на початку війни допомогла забезпечити стабільну роботу фінансової системи. Механізм фіксації курсу є стабілізатором економіки в поточних умовах. Війна триває вже майже п'ять місяців, за які відбулися суттєві зміни в нашій та світовій економіці. В таких умовах офіційний курс гривні на рівні 24 лютого вже не відповідає реаліям та поступово втрачає роль якоря для очікувань», – додали у НБУ.

За оцінками Національного банку, корекція обмінного курсу збільшить приплив і відповідно продаж валютної виручки експортерами, мінімізує спекулятивну складову поведінки учасників ринку та дасть змогу стабілізувати курсові очікування.

Щодо зростання цін у НБУ кажуть так – корекція офіційного курсу гривні матиме лише обмежений вплив на прискорення темпів зростання, зумовлене насамперед наслідками війни для пропозиції товарів і послуг та вартості логістики, а також динамікою цін на світових товарних ринках.

Натомість фіксація офіційного курсу на новому стійкішому рівні дасть змогу НБУ зберегти контроль над ціновою динамікою в Україні.

Наскільки вимушеним було рішення НБУ та які можуть бути наслідки?

Інвестиційний банкір Сергій Фурса вважає, що у нинішній ситуації таке рішення НБУ було вимушеним.

«Але питання у тому, що Нацбанк діє в ситуації, коли у вас немає доброго рішення. Є лише погане і дуже погане. І так буде до кінця війни. Ключове питання зараз – це очікування», – написав він.

За його словами, головне завдання всіх гілок влади – так скоординувати свої зусилля, щоб у ринкових гравців не з’явилося очікувань, що Нацбанк, переставивши курс один раз, буде так робити ще раз і ще раз.

«Якщо раптом в це повірять, то курс буде відчувати постійні спекулятивні атаки. Чому курс заморожений, а не відпущений? Відповідь одна – війна. Занадто багато невизначеності і занадто тонка психологічна ситуація щоб відпускати курс у вільне плавання», – зауважив Фурса.

Водночас, економічний експерт Олександр Хмелевський вважає, що політика Національного банку є непослідовною.

«На початку війни НБУ зафіксував курс долара, дозволив банкам продавати безготівкову валюту за курсом 29,25 грн/долар +1%. Спочатку банкам було заборонено продавати готівкову валюту. Пізніше їм дозволили продаж готівки за курсом 29,25 грн/долар +10 %. Тобто, НБУ своїми діями свідомо створив в Україні два курси готівковий та безготівковий, різниця між якими досягла максимально допустимих позначок 8,9%», – розповів він у коментарі «Слово і діло».

Різниця між офіційним та готівковим курсом зросла до 25%. На думку експерта, офіційно проведена девальвація гривні мала би сенс, якщо Нацбанк відновив би прив'язку готівкового курсу до офіційного. Наприклад, дозволив би банкам продавати готівку за офіційним курсом + 3%.

Єдиний вимушений крок: чому НБУ вдається до активної емісії гривні та які можуть бути наслідкиЧому НБУ вдається до активної емісії гривні та які наслідки цього можуть бути в довгостроковій перспективі, читайте у матеріалі.

«Така надбавка дозволила б покривати витрати на операції з готівкою, а готівковий та безготівковий курсу фактично б зрівнялись. Проте, Нацбанк вчинив по-іншому», – додав Хмелевський.

Готівковий ринок вже відреагував на таке рішення зростанням курсу долара. Деякі обмінні пункти вже продавали долари по 40 грн.

«Різниця між готівковим та безготівковим курсами хоча й істотно знизилася, проте нікуди не зникла. Є всі підстави вважати, що ця різниця буде знову зростати, аж поки Нацбанк не здійснить чергову девальвацію», – зауважив економічний експерт.

Водночас, девальвація гривні вигідна експортерам. Вони тепер будуть продавати валютну виручку значно дорожче.

«Не секрет, що частина з них не поспішала продавати валюту очікуючи девальвації, а дехто продавав валюту за готівковим курсом, використовуючи різні схеми. Проте, через деякий час, коли різниця між готівковим та безготівковим курсом знову стане істотною, всі експортери знову будуть притримувати валюту та використовувати схеми. Головною проблемою експортерів є зовсім не валютний курс, а знищення виробництва в результаті бойових дій та проблеми з логістикою через блокування портів», – вважає Хмелевський.

Як приклад він привів ситуацію з цінами на зерно. Так, за його словами, зараз внутрішні ціни на зерно в Україні на дуже низькому рівні і той, кому вдається його вивезти за кордон, отримує величезні прибутки й без девальвації гривні. Девальвація не призведе до суттєвого зростання експортної виручки.

«Також девальвація не призведе до скорочення попиту на валюту з боку імпортерів. Адже Україна й так імпортує в значній мірі лише критично необхідну продукцію, як то енергоносії, продукцію для ЗСУ, тощо», – додав експерт.

Що буде з цінами після підвищення курсу?

На думку Хмелевського, імпортери всі свої витрати, пов'язані зі зростанням курсу, перекладуть на споживачів. Тобто девальвація гривні призведе до зростання цін.

Водночас, існує така думка, що ціни зростуть не сильно, адже продавці вже давно закладали в ціни курс 40 грн/ долар.

Проте, на думку Олександра Хмелевського, здійснена девальвація посилює очікування подальшої девальвації, і тепер продавці будуть закладати в ціни курс умовно 50 грн/долар. А отже, ціни суттєво зростуть.

«Насамперед, зростуть ціни на пальне та інший імпорт, а потім до них поступово підтягнуться й ціни на українську продукцію. Нацбанк вже відзначив прискорення інфляції в червні до 21,5 % та підвищив свій прогноз інфляція на 2022 р. до понад 30 %. Але, це не останній перегляд Нацбанком свого прогнозу, очікується, що інфляція буде суттєво вище», – додав економічний експерт.

Ситуація з пальним справді виглядає складною, оскільки Україна імпортує все пальне. Відповідно, зростання офіційного курсу призведе до подорожчання різних видів пального. Це, своєю чергою, може призвести і до підвищення цін на інші товари, адже витрати на логістику збільшаться.

Директор Консалтингової групи А-95 Сергій Куюн зауважив, що оптові ціни на дизпальне та бензин вчора зросли на 10 та 11,5 грн/л відповідно (54,8 та 55 грн/л).

«Вже є випадки відкату на 2-3 гривні. Наступного тижня так зроблять й інші. Характерно, що оптова ціна автогазу поки що майже не змінилась. В роздробі ціни підняли деякі невелички та регіональні мережі. Національні – без змін», – зазначив він.

За його словами, підняття курсу запустило механізм зменшення прибутку та його перерозподілу між сегментами нафтопродуктозабезпечення.

Що відбувається з курсом євро?

Крім підвищення офіційного курсу долара, Національний банк України підвищив також офіційний курс євро – до 37,27 грн/євро. Відповідно курс євро в обмінних пунктах також зріс.

Вчора вранці обмінники пропонували валюту за курсом 40 грн/євро, однак протягом кількох годин курс дещо впав. Водночас вже сьогодні вранці обмінники пропонували євро за 39,45 грн – так само як і долар.

«На курс готівкового євро впливають коливання котувань пари євро/долар на світових ринках. Європейський Центробанк підвищив облікову ставку на 0,5 %, що призвело до зростання курсу євро проти долара. Правда після цього на ринку настала корекція», – пояснив Олександр Хмелевський.

За його словами, зараз через більш жорстку монетарну політику, яку проводить ФРС США, долар виглядає для інвесторів більш привабливим ніж євро.

Тож експерт не виключає, що курс євро проти долара буде знижуватися й надалі.

Нагадаємо, Нацбанк України також вжив низку додаткових заходів щодо збалансування валютного ринку та підтримки стійкості економіки в умовах війни. Частина стосується карткових розрахунків і безготівкових операцій.

Анастасія Дячкіна, спеціально для «Слово і діло».

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: