Українці стали песимістичнішими в оцінках економічного становища сім'ї та країни – опитування

Читать на русском
Більшість українців констатують, що за останні півроку економічний стан країни та їхня особиста ситуація погіршилися. Але громадяни поки що мають позитивні надії на майбутнє.

Українці за останні півроку стали помітно песимістичнішими в оцінках змін економічного стану сім'ї та країни.

Про це свідчить опитування, проведене соціологічною групою «Рейтинг» 23-24 липня.

Але незважаючи на це, опитані мають більше позитивних надій на економіку країни в майбутньому.

86% українців заявили, що економічний стан України за останні півроку погіршився (у січні було 70%).

Як змінювався рівень бідності в Україні останні 20 роківРівень бідності в Україні досягав пікових значень в 2000 році, а також в 2015 і 2016 роках.

Щодо особистої ситуації, то про погіршення говорять 74% (у січні – 52%). Водночас 25% опитаних сподіваються, що протягом наступного року їхнє особисте економічне становище покращиться, чверть вважають, що воно не зміниться, третина – мають песимістичні погляди щодо цього. При цьому остання категорія зросла порівняно з дослідженням у квітні (з 27%).

34% українців вважають, що економіка країни покращає наступного року. Відповідно зменшилася кількість тих, хто очікує погіршення: з 42% до 37%.

Соціологи зазначають, що кращі оцінки поточного стану власного економічного стану спостерігаються серед жителів заходу країни, молодших респондентів, тих, хто працює, та більш забезпечених.

Позитивні надії на власне економічне майбутнє найчастіше спостерігаються серед жителів сходу, молодших та тих, хто зараз не працює.

Крім того, спостерігається певна переоцінка власної фінансової стійкості серед більш заможних: з березня зросла кількість тих, хто вважає, що в них достатньо фінансових запасів – їх вистачить на півроку. Не змінилася кількість тих, хто вважає, що заощаджень вистачить лише на місяць (близько 40%). Таких більше серед непрацюючих, пенсіонерів, тих, хто має найману роботу у приватному чи державному секторі.

Нагадаємо, тим часом у Нацбанку прогнозують, що за підсумками року інфляція в Україні перевищить 30%.

У другому кварталі цього року ВВП України, за оцінками НБУ, скоротився на 40%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: