Рекордна за шість років: у НБУ назвали причини зростання інфляції

Читать на русском
Споживча інфляція в Україні прискорилася передусім через шоки пропозиції, викликані повномасштабною війною.
Слово і діло

У червні 2022 року споживча інфляція у річному вимірі прискорилася до 21,5%, це максимальний рівень за останні шість років. Прискорення інфляції передусім обумовлено шоками пропозиції, спричиненими повномасштабною війною в Україні.

Про це заявили у Національному банку.

Як пояснили в НБУ, йдеться, зокрема, про порушення ланцюгів поставок, скорочення пропозиції окремих товарів, збільшення витрат бізнесу, фізичне руйнування потужностей та інфраструктури внаслідок бойових дій або окупації територій.

«Інфляційні очікування більшості економічних агентів погіршуються, що створює додатковий ціновий тиск. Фіксація офіційного курсу гривні до долара США та тарифів на газ і тепло, а також часткове налагодження постачання продукції стримували зростання цін», – додали в Нацбанку.

Як змінювався рівень інфляції в УкраїніЯк змінювався рівень інфляції в Україні за останні 10 років і що прогнозував Кабмін – на інфографіці.

Темпи зростання цін на оброблені продовольчі товари зросли до 21,5% через збільшення виробничих витрат бізнесу, у тому числі на енергоносії та логістику. Зокрема, прискорилося подорожчання м'ясних та рибних продуктів, олії, маргарину, борошняних виробів та безалкогольних напоїв; товарів для дому, зокрема, посуду, меблів та побутової техніки; електроніки, автомобілів, фармацевтичних товарів та товарів для особистого догляду.

Швидшими темпами зростала вартість послуг (на 14,3%). Під впливом підвищеного попиту у відносно безпечних регіонах збільшувалася вартість оренди житла. Подорожчали також послуги, пов'язані з ремонтом житла, через дефіцит деяких витратних матеріалів та робочої сили. Внаслідок збільшення цін на пальне зросла вартість послуг таксі. Найшвидше дорожчали і медичні послуги, а також послуги салонів краси, кінотеатрів, спортивних закладів та громадського харчування.

Подорожчання сирих продуктів значно прискорилося (до 36,1% у річному вимірі). Так, зросла вартість гречки, рису та інших круп (через виснаження запасів та скорочення поставок), солі (через руйнування основного видобувного підприємства).

Через порушення ланцюгів поставок та вищої вартості енергоносіїв швидше зростали ціни на овочі, фрукти та ягоди. Збільшення експорту та внутрішнього попиту призвело до прискорення подорожчання цукру.

Зростання адміністративно-регульованих цін прискорилося (до 14,8%). Зокрема, подорожчали алкогольні напої внаслідок розширення попиту через ослаблення обмежень. Істотно прискорилося збільшення вартості автомобільних транспортних послуг на тлі подорожчання пального.

Темпи зростання вартості пального швидко прискорилися (до 90,9%). Як заявили в Нацбанку, це насамперед пов'язано з високими цінами на нафту, дефіцитом палива та великими витратами на логістику.

Нагадаємо, на інфографіці «Слово і діло» можна побачити, як за останні 10 років змінювався рівень інфляції та яким був прогноз її зростання.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: