Ізоляція та руйнування залишків репутації: Кулеба пояснив, навіщо визнавати росію спонсором тероризму

Читать на русском
Визнання росії державою-спонсором тероризму поглибить міжнародну ізоляцію путінського режиму та призведе до нових санкцій з боку США та інших країн.
Фото: AFP

Визнання росії державою-спонсором тероризму означатиме запровадження Заходом додаткових санкцій, ще глибшу міжнародну ізоляцію режиму та руйнування залишків репутації країни.

Про це міністр закордонних справ Дмитро Кулеба написав у колонці для РБК-Україна.

У США сенатори тиснуть на Байдена з вимогою визнати Росію країною-терористом – CNNЯк Білий дім, так і Конгрес можуть визнати росію спонсором тероризму, а Байдену пора посилити тиск на путіна і допомагати Україні більше

«Тероризм – це дійсно друге ім’я сучасної росії, тому визнання її державою-спонсором тероризму буде лише юридичною фіксацією реальності. На практиці це означатиме запровадження додаткових санкцій як з боку США, так і з боку інших країн, ще глибшу міжнародну ізоляцію російського режиму та повне руйнування залишків репутації росії на багато десятиріч. Причому останнє чи не найбільш вагоме. Адже протягом багатьох років росія використовувала саме поняття боротьби з тероризмом для найбільш витончених маніпуляцій. Саме «спільною боротьбою з тероризмом» багато років виправдовували потребу взаємодії з росією», – написав Кулеба.

Глава МЗС наголосив, що менше ніж за півроку росіяни вчинили повний набір міжнародних злочинів, перерахованих у Римському статуті – геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини та злочини агресії. Але саме в підлих терористичних актах «по-справжньому виявилося варварське обличчя росії».

Терористичний путінський режим, заявив Кулеба, становить загрозу для всієї Європи та світу. «Тому визнання його таким і негайна ізоляція цієї терористичної пухлини стане порятунком міжнародного миру та безпеки. Дійсно, визнання постійного члена Радбезу ООН державою-спонсором тероризму – це безпрецедентний крок. Але ж і загроза росії для світу – безпрецедентна», – зазначив міністр.

Такий крок, вважає Кулеба, у власних інтересах партнерів України.

Нагадаємо, сьогодні Сейм Латвії прийняв заяву, в якій дії росії щодо мирних жителів України визнані тероризмом, а росія – державою, яка підтримує тероризм.

У США поки що вагаються щодо цього питання. ЗМІ писали, що держсекретар Ентоні Блінкен побоюється ухвалювати відповідне рішення, хоча Сенат підштовхує його до цього.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: