РФ може влаштувати «голосування на дому» на псевдореферендумі – ISW

Читать на русском
Росія може прискорити підготовку до так званого референдуму на окупованих українських територіях. Окупанти можуть влаштувати голосування не на дільницях, а ходити по квартирах та опитувати мешканців.

Росія може прискорити підготовку до псевдореферендумів на окупованих територіях України. Один із варіантів, який окупанти розглядають у Мелітополі – влаштувати семиденне «голосування на дому».

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Мер Мелітополя Іван Федоров повідомляв, що окупаційна влада постійно змінює свої плани щодо «референдуму». Спочатку вони запланували один день для «голосування», але тепер розглядають можливість семиденного «голосування з дому»: протягом тижня російські військові ходитимуть по квартирах та «опитуватимуть» мешканців Мелітополя.

Росія хоче захопити більше територій України перед «референдумами» – ISWМета росії – захопити ще території України перед проведенням псевдореферендумом та анексією. Але малоймовірно, що до початку вересня рф окупує значні території.

За словами Федорова, лише 10% городян підтримують окупацію, решті росіяни загрожуватимуть розстрілом за «неправильне голосування».

«Прибравши можливість особистого голосування та перейшовши на поквартирні опитування, російська окупаційна влада розширює свої можливості для прямого залякування українських мирних жителів. У цих умовах немає необхідності підтасовувати результати голосування відповідно до бажаного для кремля результату, але вони унеможливлюють будь-який незалежний нагляд за ходом голосування. Окупаційна влада також може перетворити ці «опитування» на операції зі збору розвідданих, щоб відсіяти українську опозицію на окупованих територіях. Вилучення виборчих дільниць з особистою присутністю знімає багато вимог до бюрократів для укомплектування цих місць. Російські сили щосили намагалися набрати на ці посади людей з окупованого населення. Голосування вдома також обмежує можливості партизанських нападів на ці місця», – заявляють аналітики.

Нагадаємо, як заявив президент Володимир Зеленський, проведення псевдореферендумів на окупованих територіях закриє будь-яку можливість переговорів із росією.

ЗМІ писали, що кремль поспішає провести псевдореферендуми про приєднання до росії окупованих територій України і хоче зробити це до 15 вересня.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: