У Білому домі заявили про небезпеку анексії кремлем нових територій України

Читать на русском
У Білому домі обіцяють жорстку відповідь на будь-яку спробу росії анексувати тимчасово окуповані території України
Джон КірбіDepatrment of Defence

Російські окупанти активно готують анексію нових територій України. Йдеться про підготовку псевдореферендумів під контролем окупаційних військ росії в Донецькій і Луганській та частині Херсонської та Запорізької областей України.

Про це повідомляє Європейська правда з посиланням на брифінг координатора Ради з національної безпеки США і стратегічних комунікацій Джона Кірбі.

Кремль хоче об'єднати окуповані території України в новий «округ» у складі росії – ЗМІРосія хоче приєднати до себе окуповані Донбас, Херсонську та Запорізьку області як один федеральний округ. До цього на територіях пройде псевдореферендум – у липні чи вересні.

«Ми бачимо значний масив доказів з розвідувальних і відкритих джерел про те, що росія планує спробу анексувати додаткові українські території... росія вже поставила нелегітимних контрольованих осіб на територіях України, які вона контролює. І ми знаємо її подальші кроки... постановочний референдум про приєднання до росії, потім росія використовує ці референдуми у своєму прагненні анексувати нові території України» - зазначив він.

Кірбі вказав, що окупанти вже почали підготовку до анексії: на окупованих територіях насильно вводиться обіг рубля, доступ до вільного інтернету блокується, люди з проукраїнськими поглядами репресуються.

Окупанти вкрали списки виборців у Херсонській області – їх можуть використати для організації «референдуму»З архіву на Херсонщині росіяни вкрали виборчу документацію зі списками виборців регіону. У поліції вважають, що персональні дані можуть використати для підготовки псевдореферендуму.

«Хоча кремль не оголошував часу проведення цих референдумів, але їх гауляйтери говорили, що вони відбудуться в цьому році, ймовірно, разом з регіональними виборами в росії 11 вересня... Якщо росія все ж втілить в життя свої плани з анексії, наша відповідь буде швидкою і жорсткою – і спільною з нашими союзниками та партнерами. На росію накладуть додаткові санкції, вона стане ще більшим ізгоєм, ніж зараз. Ми ніколи не визнаємо ніяких анексованих росією території» - зробив висновок чиновник, додавши, що Україна зуміє звільнити окуповані території військовим шляхом.

Нагадаємо, 14 липня стало відомо, що в тимчасово окупованій росіянами частині Запорізької області восени хочуть провести псевдореферендум про входження до складу росії.

5 липня ЗМІ повідомляли, що в адміністрації президента росії є «установка бути готовими» до проведення псевдореферендумів на окупованому Донбасі в серпні.

Окупаційна влада Херсонської області тим часом готують в регіоні псевдореферендум, провести який можуть восени.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: