Amnesty International звинуватила Україну в порушенні законів війни: у МЗС та ОПУ відповіли

Читать на русском
Правозахисники звинуватили ЗСУ у тому, що вони ставлять під загрозу життя цивільного населення. Дмитро Кулеба назвав звіт несправедливим, а в ОПУ запевнили, що Україна чітко дотримується всіх законів ведення війни та міжнародного гуманітарного права.

Правозахисна організація Amnesty International заявила, що українські сили, відбиваючи вторгнення росії, «завдають шкоди цивільному населенню, створюючи бази та застосовуючи системи озброєння у населених пунктах».

Про це йдеться у звіті організації.

Правозахисники заявили, що така тактика України порушує міжнародне гуманітарне право і наражає на небезпеку мирних жителів, оскільки перетворює цивільні об'єкти на військові цілі. Втім, наголошують в AI, ці порушення не виправдовують невиборчі атаки росії.

Путін швидше застосує хімічну зброю, ніж ядерну: екскомандувач НАТО назвав аргументиЕкскомандувач НАТО вважає, що путін під час війни в Україні скоріше може застосувати хімічну зброю, ніж ядерну. Він назвав три аргументи.

«Ми зафіксували випадки, коли українські сили ризикували мирним жителям і порушували закони війни, коли вони діють у населених пунктах. Перебування на оборонній позиції не звільняє українських військових від дотримання міжнародного гуманітарного права», – сказала генсек організації Аньєс Калламар.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба прокоментував звіт правозахисників, назвавши його несправедливим. «Така поведінка Amnesty International – це не про пошук та донесення світу правди. Це про створення фальшивого балансу між злочинцем та жертвою; між країною, яка сотнями та тисячами знищує цивільне населення, міста, території та країною, яка відчайдушно захищається, рятуючи свій народ, рятуючи континент від цієї навали. Тому припиніть займатися створенням фальшивої реальності, де у вас всі у чомусь трохи винні», – заявив Кулеба.

На звіт також відреагували в Офісі президента України. Михайло Подоляк запевнив, що Україна чітко дотримується всіх законів ведення війни та міжнародного гуманітарного права, а для ЗСУ пріоритет – зберегти життя кожного цивільного в умовах агресії росії.

Він нагадав, що Україна вживає заходів, щоб допомогти громадянам виїхати із зони активних бойових дій, зокрема стартувала обов'язкова евакуація з Донецької області.

«Росія дотримується тактики тотального терору та ігнорує будь-які правила та закони, намагаючись максимально знищувати цивільну інфраструктуру та мирне населення. Цьому немає і не може бути жодних виправдань. Ми регулярно бачимо, як російська армія обстрілює житлові квартали за 500+ км від фронту, навмисне вбиваючи мирних громадян та дітей. Усі російські воєнні злочини фіксуються як нашими, і міжнародними слідчими групами, і матимуть відповідні юридичні наслідки. Будь-які заяви про порушення з боку української армії мають характер інформаційної операції для дискредитації Збройних сил України та підриву постачання озброєння з боку західних партнерів», – заявив Подоляк.

Нагадаємо, раніше провідні експерти та правознавці підтвердили, що росія вчиняє геноцид в Україні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: