Провідні експерти та правознавці підтверджують, що росія вчиняє геноцид в Україні – CNN

Читать на русском
У доповіді, підготовленій більш ніж 30 провідними вченими-правознавцями та експертами в галузі геноциду, стверджується, що росія порушила в Україні Конвенцію ООН про геноцид.
Associated Press

Дії росії в Україні надають достатньо доказів, щоб зробити висновок про те, що російська армія вчиняє звірства, спрямовані на знищення українського народу.

Про це йдеться в юридичному звіті, підписаному більш ніж 30 провідними вченими-правознавцями та експертами в галузі геноциду. Попередню копію звіту має телеканал CNN.

Доповідь була підготовлена Інститутом стратегії та політики New Lines (США) та Центром прав людини Рауля Валленберга (Канада). Ці установи раніше розслідували геноциди рохінджу та уйгурів у М'янмі та Китаї. До групи авторів входить Девід Шеффер, котрий відіграв ключову роль у переговорах про заснування Міжнародного кримінального суду.

Британський юрист розповів, за яких умов путін може опинитися на лаві підсуднихПутін може відмовитися на лаві підсудних, найімовірніше, після зміни режиму в росії. Водночас його легше звинуватити у злочині агресії, ніж довести воєнні злочини.

Документ буде оприлюднено сьогодні, а його копії автори відправлять до парламентів, урядів та організацій по всьому світу.

У звіті йдеться, що російська держава звинувачується в порушенні кількох статей Конвенції ООН про геноцид. Звинувачення підкріплюються довгим списком доказів, включаючи приклади масових вбивств мирних жителів, насильницьких депортацій та нелюдської антиукраїнської риторики, що використовується найвищими російськими офіційними особами.

«Ми зібрали провідних юристів з усього світу, які потім вивчили всі докази і дійшли висновку, що російська федерація відповідає за порушення Конвенції про геноцид в Україні», – сказав CNN Азім Ібрагім з New Lines Institute.

«Це дуже ретельне та докладне вивчення великих доказів. Досі ми бачили, що ця війна має геноцидний характер з погляду використовуваної мови та способу її ведення. Це абсолютно ясно», – додав він.

Відповідно до Конвенції ООН про геноцид, сторони, які її підписали, несуть юридичне зобов'язання запобігати геноциду, і в доповіді міститься заклик до міжнародної спільноти діяти.

У звіті йдеться, що росія порушує статтю II та статтю III (c) Конвенції про геноцид. Друга стаття свідчить, що геноцид — це спроба вчинити дії «з наміром знищити, повністю або частково, національну, етнічну, расову чи релігійну групу», а третя стосується «прямого та публічного підбурювання до геноциду».

Путін ненавидить усіх українців – генсек Amnesty InternationalВ Amnesty International вважають, що путін та керівництво росії ненавидять українців. Їхні деякі висловлювання будуть враховані при розгляді питання про геноцид українців.

Як докази порушення конвенції експерти наводять неодноразові заяви президента росії володимира путіна, який ясно дав зрозуміти, що на його думку Україна не має права на існування як незалежна держава.

Експерти також вказують на «нелюдську мову», яку використовують російські чиновники для опису українців, а також на їхнє зображення України як «нацистської держави» та «екзистенційної загрози росії».

Крім того, у доповіді йдеться, що задокументовані масові вбивства та страти у Київській, Сумській та Чернігівській областях, навмисні атаки росії на укриття, гуманітарні коридори та медичні установи, обстріли житлових районів, зґвалтування, блокада, крадіжка зерна та насильницька депортація – це рівносильно «геноцидному патерну знищення».

Нагадаємо, 14 квітня Верховна рада визнала дії росії геноцидом українського народу.

Аналогічні заяви ухвалили парламенти Естонії, Литви, Латвії, Канади та Чехії.

У США також заявляли, що хоча офіційне визнання дій російських окупантів в Україні геноцидом займе чимало часу, але з високою ймовірністю таке рішення буде прийнято.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: