В Україні російські війська застосували близько 200 видів забороненого озброєння – NYT

Читать на русском
Переважно, росіяни застосовували різноманітні касетні боєприпаси та їхні суббоєприпаси (начинка касет). Ця зброя може становити небезпеку для людей протягом десятків років після війни
Ілюстративне фотоОфіс генпрокурора України

Російські війська під час бойових дій в Україні станом на поточний час застосували проти українських військ та українських міст з мирними жителями не менше 210 видів забороненого міжнародними конвенціями озброєння.

Про це повідомляє американське видання The New York Times.

Збиті на Дніпропетровщині ракети рф мали заборонені касетні боєприпасиУкраїнські працівники прокуратури встановили, що збиті російські ракети мали заборонений конвенціями боєприпас.

Переважно, росіяни застосовували різноманітні касетні боєприпаси та їх суббоєприпаси (начинка касет). Ця зброя може становити небезпеку для людей протягом десятків років після війни, а під ударом опиняться в першу чергу мирні жителі. Через застосування цієї зброї вже загинули та отримали поранення цивільні, в тому числі чимало дітей, а також були знищені багато критичних об'єктів української інфраструктури.

«Масштаби свідчень, зібраних і каталогізованих The Times, показують, що використання росією цих видів зброї не було обмеженим. Фактично, з початку вторгнення воно сформувало основу військової стратегії країни» - наголошується в повідомленні.

На доказ, пише видання, можна надати висновки експертів. Вони вивчили понад тисячу фотографій наслідків обстрілів українських населених пунктів та інших територій України; оглянули також фотографії нерозірваних російських боєприпасів, а також залишків тих, що спрацювали. Було встановлено понад 2000 боєприпасів, більша частина з яких - некеровані.

Росія більше 20 разів використала в Україні заборонені касетні боєприпаси – ООНВ ООН заявили, що зафіксовано щонайменше 24 випадки використання російською армією в Україні заборонених касетних боєприпасів.

Більшу частину некерованих снарядів, що становлять небезпеку насамперед для мирного населення, окупанти випустили з гаубиць Д-30 і РСЗВ «Град» - це осколково-фугасні снаряди ОФ-56, що вражають елементи снаряда РСЗВ 9Н210, а також 300-мм снаряди від РСЗВ «Смерч». Крім цього, окупанти використовують заборонені конвенціями протипіхотні міни (наприклад, ПОМ-3), а також мінують гранатами місця, в яких немає військових, але куди обов'язково прийдуть мирні жителі (у Київській області таким чином росіяни мінували тіла розстріляних мирних жителів, предмети побуту, меблі та побутову техніку).

Нагадаємо, в доповіді міжнародної правозахисної організації Amnesty International говориться, що сотні мирних жителів були вбиті в Харкові в результаті обстрілу житлових кварталів російською армією з використанням касетних бомб і некерованих ракет.

За даними Міноборони України, серед воєнних злочинів росії в Україні - випробування на людях нового озброєння, переважно такого, яке заборонено міжнародними конвенціями.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: