Російські війська обстрілювали Харків забороненими боєприпасами – правозахисники

Читать на русском
Росія використала для обстрілів Харкова заборонені касетні бомби та некеровані ракети. Правозахисники задокументували щонайменше 28 випадків невиборчих ударів по місту з боку російської армії.

Сотні мирних жителів було вбито у Харкові внаслідок обстрілів житлових кварталів російською армією з використанням касетних бомб та некерованих ракет.

Про це йдеться у доповіді міжнародної правозахисної організації Amnesty International.

Співробітники організації протягом двох тижнів у квітні та травні вивчили обставини 41 російського удару по Харкову, внаслідок яких загинуло 62 особи та було поранено 196. За даними керівника медичного відділу Харківської військово-цивільної адміністрації, за час війни загинуло 606 мешканців Харкова, 1248 були поранені.

Страти та невиборчі авіаудари: Amnesty International розповіла про воєнні злочини росіян на КиївщиніAmnesty International у ході розслідування встановила, що у Бородянці щонайменше 40 людей було вбито внаслідок невиборчих нападів. У Бучі та інших місцях зафіксовано 22 випадки страт.

Правозахисники опитали 160 харків'ян, серед яких постраждалі від обстрілів, їхні свідки, рідні жертв, а також лікарі, збирали та аналізували докази на місці бомбардувань. В результаті Amnesty International задокументувала щонайменше 28 випадків невиборчих ударів по місту з боку російської армії.

У ході розслідування Amnesty International виявила докази того, що російські війська неодноразово застосовували касетні боєприпаси 9N210/9N235, а також міни, на які поширюються заборони міжнародних договорів через їх невиборчу дію.

«В останні місяці жителі Харкова зіткнулися з безперервним шквалом невиборчих атак, внаслідок яких загинули та отримали поранення сотні цивільних. Людей убили у їхніх будинках і на вулицях, на дитячих майданчиках та на кладовищах, у чергах за гуманітарною допомогою або при купівлі продуктів та ліків», – заявила старша радниця організації з реагування на кризові ситуації Донателла Ровера.

В організації зазначили, що хоча росія не є учасником ні Конвенції з касетних боєприпасів, ні Конвенції з протипіхотних мін, міжнародне гуманітарне право забороняє невиборчі напади – їх вчинення, яке призвело до загибелі або поранення цивільних, пошкодження цивільних об'єктів, кваліфікується як воєнний злочин.

Нагадаємо, 10 квітня російські військові обстріляли Немишлянський та Київський райони Харкова забороненими касетними снарядами ПТМ-1.

26 травня внаслідок потужного обстрілу Харкова загинули вісім людей, зокрема п'ятимісячна дитина. Ще 17 цивільних було поранено.

За словами мера Ігоря Терехова, російські військові зараз обстрілюють Харків не так інтенсивно, зате використовують потужніші ракети та бомби.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: