Росія може розпочати наступ на Одесу на початку наступного року – Foreign Policy

Читать на русском
Росія на початку 2023 року може розпочати в Україні ще один великий наступ, цього разу на Одесу, щоб відрізати Україну від Чорного моря.
Фото: УНІАН

Росія може розпочати ще один великий наступ в Україні на початку наступного року. Можлива спроба просунутися до Одеси, щоб захопити південно-західне узбережжя країни і відрізати Україну від моря.

Про це пише видання Foreign Policy із посиланням на західних офіційних осіб.

Як заявляють нинішні та колишні офіційні особи, якби російські війська захопили порт в Одесі, це завдало б «нищівного удару» по військових зусиллях України і дозволило б москві «мертвою хваткою» вчепитися в життєво важливі світові запаси продовольства.

«Припускають, що наступного року вони можуть зіткнутися з ще одним дуже серйозним російським наступом. І ми маємо зробити все можливе, щоб дати їм не лише обладнання, а й людей — свіжих людей, добре навчених людей, — щоб спробувати пережити це», – заявили один із західних чиновників.

Екскомандувач НАТО спрогнозував, коли та як закінчиться війна в УкраїніДжеймс Ставрідіс вважає, що війна в Україні може закінчитися через чотири-шість місяців, оскільки жодна із сторін не витримає більше, і перетворитися на заморожений конфлікт.

Але, як пише видання, завзятий опір України у поєднанні з військовою допомогою Заходу та військовими помилками москви означає, що далеко не факт, що російські війська зможуть захопити Одесу, навіть якщо це стане їхнім головним пріоритетом на наступному етапі війни.

«З огляду на час, який Україна виграла для зміцнення цього південного району, тоді як бойові дії продовжуються далі на схід і північ, росіянам буде важко увійти та взяти Одесу, особливо із західними системами оборони, які можуть стримати російський флот», – вважає колишній співробітник Пентагону, а нині експерт із питань європейської безпеки Центру нової американської безпеки Джим Таунсенд.

Якби росія захопила частину південного заходу України, наприклад, Одесу, це було б стратегічною катастрофою для України, попередили колишні західні чиновники. Захоплення Одеси відрізало б Україну від решти Чорного моря і залишило б її повністю без виходу до моря.

Україна повернула собі острів Зміїний у Чорному морі, і в Пентагоні вважає, що це надасть перевагу за можливого нападу росії на Одесу. «Звичайно, це не панацея, але це значно полегшує захист Одеси і в майбутньому дає можливість відкрити ці морські шляхи без контролю росії над островом Зміїний», – заявив високопоставлений представник Міністерства оборони США.

Нагадаємо, раніше аналітик Інституту вивчення війни назвала умову, за якої росія розпочне наступ на Одесу.

Днями Сергій Лавров заявив, що «географічні завдання» розв'язаної в Україні війни змінилися: росія тепер претендує не лише на Донецьку та Луганську області, а й на «низку інших територій».

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: