Плювок путіна в обличчя Гутеррішу: у МЗС відреагували на ранкові обстріли одеського порту

Читать на русском
Удар росії по порту Одеси крилатими ракетами після договору в Туреччині – це плювок президента володимира путіна в обличчя Генеральному секретарю ООН Антоніу Гутеррішу.
скрін з відео

Удар росії по порту Одеси крилатими ракетами – це плювок президента володимира путіна в обличчя Генеральному секретарю ООН Антоніу Гутеррішу та президенту Туреччини Реджепу Ердогану, які доклали величезних зусиль для досягнення угоди щодо експорту українського зерна.

Про це йдеться у заяві представника МЗС України Олега Ніколенка у суботу, 23 липня, у Facebook.

Угода щодо розблокування експорту зерна: які умови та чого побоюється УкраїнаУгода про розблокування українських портів має нарешті вирішити проблему із більш ніж 20 тоннами зерна на експорт. Як розблокуватимуть порти та вивозитимуть зерно – у матеріалі.

«Менше 24 годин знадобилося Російській Федерації, щоб ракетним ударом по території порту міста Одеса поставити під сумнів домовленості та обіцянки, дані нею ООН та Туреччині у підписаному вчора в Стамбулі документі. Російська ракета - це плювок володимира путіна в обличчя Генеральному секретареві ООН Антоніу Гутеррешу та Президентові Туреччини Реджепу Ердогану, які доклали величезних зусиль для досягнення угоди, і яким Україна вдячна», - написав Ніколенко.

За його словами, Україна наголошує на необхідності неухильного виконання домовленостей щодо відновлення безпечного експорту українських сільськогосподарських товарів Чорним морем з трьох портів: Одеси, Чорноморська та Південного.

«Закликаємо ООН та Туреччину забезпечити дотримання росією своїх зобов'язань у рамках безпечного функціонування зернового коридору. У разі невиконання досягнутих домовленостей, росія нестиме повну відповідність за поглиблення глобальної продовольчої кризи», - заявив Ніколенко.

Нагадаємо, сьогодні російські військові атакували Одеський морський торговельний порт крилатими ракетами Калібр. Дві ракети збила ППО, дві влучили в інфраструктуру порту, почалася пожежа.

При цьому напередодні представники України, Туреччини, росії та ООН підписали офіційну угоду про експорт українського зерна. Йшлося про розблокування для експорту трьох портів – «Одеса», «Чорноморськ» та «Південний».

В ОПУ заявляли, що у разі будь-яких провокацій під час організації «зернового коридору» Україна має право на негайну військову відповідь.

Як зазначив раніше Михайло Подоляк, росія - «брехлива федерація... Тому ніякі там гарантії, які може дати комусь рф, не вважаються дійсними».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: