Британський юрист розповів, за яких умов путін може опинитися на лаві підсудних

Читать на русском
Путін може відмовитися на лаві підсудних, найімовірніше, після зміни режиму в росії. Водночас його легше звинуватити у злочині агресії, ніж довести воєнні злочини.

Російський президент володимир путін може опинитися на лаві підсудних за злочини в Україні у разі зміни влади в країні.

Таку думку в інтерв'ю «Українській правді» висловив британський юрист, професор права Філіп Сендс.

«Є 2 моделі: Німеччина в 1945 році та Сербія в 1993. В обох випадках була змінена влада, яка потім вирішила, що старий режим має бути підданий слідству. Але якщо ми повернемося в 1942 рік, коли з’явилася ідея Нюрнбергу і було запропоновано проводити слідство, ніхто насправді не вірив, що це станеться. Ніхто не думав, що Герман Герінг буде на лаві підсудних. У 1993 році, коли було створено Міжнародний трибунал щодо колишньої Югославії, ніхто не думав, що Мілошевич коли-небудь потрапить на лаву підсудних. Але це сталося. Правда в тому, що ми насправді не знаємо, що буде з росією. Ми не можемо передбачити всі варіанти розвитку подій. І ймовірність того, що ми не зможемо дістатись верхівки – це не причина бездіяти. Один із варіантів – це зміни в росії. Інший варіант – що деякі люди навколо Путіна можуть сказати: «Знаєш що? З нас досить. Ми не хочемо брати в цьому участь». Ми бачимо, що деякі люди вже залишають росію. Я знаю від людей, які уважно стежать за ситуацією, що у внутрішньому кругу вже є інакомислення. Є люди, які не погоджуються з тим, що відбувається», – розповів юрись.

Стало відомо, як можна заарештувати російського президента путінаНавряд чи путіна дійсно зможуть доставити в Нідерланди до того, як росія буде остаточно розгромлена на всіх фронтах. Але є більш дієвий варіант, як можна зловити російського президента-злочинця

Сендс також сказав, що путіна легше звинуватити у злочині агресії, ніж довести воєнні злочини, наприклад, у Бучі. Одна з причин – доведення воєнних злочинів, злочинів проти людяності чи геноциду займає багато часу.

«У той час як злочин агресії очевидний. Війна була явно злочинною. Виправдати війну можна лише тоді, коли її метою є захист. А в нинішній ситуації це абсурдно, і Рада безпеки вже визначила, що це не той випадок. Міжнародний Суд вже ухвалив обов'язкове рішення про те, щоб росія припинила війну та залишила територію України. Росія вже порушує розпорядження Міжнародного Суду», – додав юрист.

За його словами, суди щодо воєнних злочинів росії почнуться нескоро – потрібно багато часу, щоб пов'язати злочини з конкретними особами, провести проти них розслідування, назвати цих осіб, пред'явити звинувачення та притягти їх до відповідальності.

«Цілком зрозуміле бажання рухати цей процес якнайшвидше, і я його поділяю. Але важливіше зробити все правильно. Було б жахливо зрозуміти через кілька років, що звинувачення висунуто, але немає достатніх доказів. Краще дати собі більше часу зараз, щоб знайти правильних людей та достатні докази», – сказав Сендс.

Нагадаємо, колишній прокурор трибуналу ООН Карла дель Понте закликала видати ордер на арешт путіна.

На думку ексрозвідника та однокурсника путіна, це може говорити про те, що дель Понте знає про участь російського президента у корупційних схемах ще у справі Mabetex.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: