Статус кандидата в ЄС для України: Кулеба назвав двох найбільших скептиків

Читать на русском
За словами Дмитра Кулеби, Німеччина та Нідерланди були найбільшими скептиками щодо надання Україні статусу кандидата у ЄС. А Макрон відіграв важливу роль у переконанні Шольца.

Нідерланди та Німеччина були найбільш скептично налаштовані щодо надання Україні статусу кандидата у члени Європейського Союзу.

Про це міністр закордонних справ Дмитро Кулеба розповів в інтерв'ю LB.ua.

«До речі, найбільші скептики, ніколи не пропонували нам напіврішень. Тому я точно не скажу вам, хто пропонував оці альтернативні напіврішення, бо це були більш-менш прихильні до нас країни. Вони просто казали по дружньому: «Дивіться, ну не буде (статусу кандидата, –ред.), бо он є скептики, ви їхню думку не зміните». Тому я можу абсолютно спокійно сказати, хто належав до табору скептиків, але їх якраз не доводилося в цьому плані переламувати, тому що вони були проти. Вони вважали, що Україні треба щось дати, але не пов’язане з юридично зафіксованою обіцянкою членства в Європейському Союзі. Це були Нідерланди, це була Німеччина», – розповів Кулеба.

Статус кандидата у члени ЄС: що це дасть УкраїніУ Кабміні розповіли, які переваги надасть Україні статусу кандидата в ЄС. Серед іншого, це доступ до фінансування та залучення інвестицій.

Міністр також розповів, що президент Франції Еммануель Макрон відіграв важливу роль у тому, щоб знайти правильний підхід у спілкуванні з канцлером Німеччини Шольцем та переконати його.

Важливу роль, за словами Кулеби, відіграв і прем'єр-міністр Італії Маріо Драгі. «Я нагадаю, що місяць тому, вийшовши з засідання Європейської ради, Драгі дав коментар, що він був єдиним лідером великої європейської держави, яка прямо підтримала статус кандидата для України. Тоді це в новинах булькнуло і зникло, але це правда. Тобто було засідання Європейської ради, всі сиділи мовчали, Драгі взяв на себе відповідальність і сказав: «Я підтримую, я «за». Він хотів показати, що підтримка кандидатства – це не лише історія наших традиційних найкращих друзів – поляків, балтійців та інших країн, – а що є велика країна, яку традиційно вважали такою більш прихильною до росії, і яка ухвалила для себе стратегічне рішення. Роль цих людей насправді не можна применшити», – сказав глава МЗС.

Нагадаємо, 23 червня Єврорада надала Україні статусу кандидата на вступ до ЄС.

За прогнозами у Кабміні, стати повноправним членом Євросоюзу Україна зможе до 2029 року.

За словами Кулеби, хоча росія вдає, що її не хвилює набуття Україною статусу кандидата, насправді москва лютує.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: