У Болгарії розповіли про терміни відмови від російської нафти

Читать на русском
Болгарія має стати винятком з європейського ембарго на російську нафту, оскільки наразі має майже повну залежність.

Болгарія зможе диверсифікувати імпорт нафти та позбутися залежності від країни-агресора лише через два роки.

Про це повідомляє BNR, з посиланням на заяву голови уряду Болгарії Кирила Петкова після розмови з прем'єр-міністром Нідерландів Марком Рютте.

Згідно з його словами, Болгарія має стати винятком з європейського ембарго на російську нафту, оскільки наразі її залежність складає 95%. Також він нагадав, що раніше росія припинила постачання свого газу до Болгарії, а відповідно – Софія зменшила фінансування режиму путіна.

Припинення поставок газу до Польщі та Болгарії стане аргументом на користь газового ембарго – ЧехіяНа думку прем'єр-міністра Чехії, ситуація, що склалася - прекрасний аргумент на користь того, чому потрібно терміново зживати залежність від російського газу

Сподівання Болгарії позбутися залежності від російської нафти пов’язане із будівництвом нового терміналу у Греції.

«Ми зараз говоримо про можливість придбання акцій грецьких портів. Я вважаю, що дуже швидко разом з Грецією ми повинні інвестувати в можливість - північ-південь, щоб поставити інфраструктуру, яка дасть нам таку можливість. Як ми вважаємо, два роки є достатнім періодом, щоб за умови інтенсивної роботи позбавитися тієї залежності, яку ми маємо зараз», - стверджує Петков.

При цьому, показовим є те, що вимогу Болгарії може підтримати й Німеччина. Про це заявив президент Болгарії Румен Радев за результатами візиту до Берліну, де він зустрівся із канцлером Олафом Шольцом та президентом Франком-Вальтером Шайнмаєром.

«Що стосується диверсифікації газу, то для цього потрібен час і багато зусиль, щоб побудувати необхідну інфраструктуру з новими контрактами. І що важливіше, ми маємо повне розуміння та підтримку німецької сторони щодо виключення для Болгарії у питанні ембарго для імпорту нафти», - заявив болгарський президент.

Раніше повідомлялося, що Болгарія і Польща раніше відхилили вимогу кремля оплачувати поставки газу в рублях, заявивши, що не стануть порушувати санкції проти росії.

Нагадаємо, що Болгарія засудила вторгнення рф в Україну, проголосувала за підтримку санкцій Європейського Союзу проти росії та прийняла вже понад 90 тис. українських біженців.

Також нагадаємо, що Болгарія допоможе з ремонтом української військової техніки.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: