Законопроєкт Зеленського про олігархів ухвалили у другому читанні

Читать на русском
Верховна рада сьогодні ухвалила у другому читанні президентський законопроєкт 5599 про деолігархізацію.
фото LIGA.net

Верховна рада схвалила у другому читанні президентський законопроєкт №5599 про деолігархізацію.

На засіданні у четвер, 23 вересня, його підтримали 279 нардепів.

Венеціанська комісія відповіла на український законопроєкт щодо олігархівУ середу, 22 вересня, Венеціанська комісія надала відповідь щодо українського законопроєкту про олігархів № 5599.

Законопроєкт Зеленського містить пояснення таких понять як бенефіціар, пособник, контролер, пов'язана особа. Також у ньому пояснюються основні критерії визначення поняття «олігарх».

Згідно з документом, для визнання фізособи олігархом, вона повинна відповідати хоча б трьом з чотирьох критеріїв: брати участь у політичному житті, мати значний вплив на ЗМІ (в тому числі інтернет-ЗМІ), бути бенефіціаром або контролювати природну монополію або бізнес, що займає монопольне становище на одному з ринків протягом бодай року, загальна вартість її активів перевищує 2,19 млрд грн або близько 80 млн доларів.

Рішення про визнання особи олігархом приймається РНБО на підставі подання Кабміну, члена РНБО, Національного банку, СБУ або Антимонопольного комітету.

Рішення набуває чинності з дня офіційного опублікування указу президента України про введення його в дію і є обов'язковим до виконання.

Також законом пропонується створити реєстр олігархів. Вестиме його СНБО.

Бізнесмени, які потрапили до реєстру олігархів, будуть зобов'язані подавати електронну декларацію нарівні з чиновниками. Їм буде заборонено фінансувати партії і брати участь у великій приватизації. Крім того, олігархам і держслужбовцям треба буде звітувати про контакти між собою.

Закон набуває чинності на наступний день після його опублікування і починає діяти через шість місяців з дня набрання ним чинності. Закон втрачає силу через 10 років з дня початку його дії.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський вніс в Раду даний законопроект 2 червня. У першому читанні парламент схвалив його 1 липня.

Між першим і другим читанням нардепи подали до нього 1,3 тисячі поправок. Однак у другому читанні документ розглядали за прискореною процедурою.

Профільний комітет Ради також рекомендував депутатам ухвалити у другому читанні законопроєкт Зеленського про олігархів.

Зараз даний законопроект вивчає Венеціанська комісія.

Заступник голови фракції «Слуга народу» Євгенія Кравчук заявляла, що крім законопроєкту про деолігархізацію буде ще запропоновано не менше 7 додаткових законопроєктів. Вони стосуватимуться змін до закону про політичні партії та антимонопольне законодавство.

У коментарі «Слово і діло» експерт дав прогноз, чи вдасться обмежити вплив олігархів на політику за допомогою нового закону.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: