Війна в Україні може стати однією з найбільш кровопролитних у сучасній історії – WP

Читать на русском
Війна в Україні за кількістю жертв з обох боків та за тривалістю може стати однією з найкровопролитніших у сучасній історії.
Фото: AFP

Війна в Україні, яка триває вже чотири місяці, може стати однією з найбільш кровопролитних у сучасній історії. Масштаби втрат з обох сторін вже значно вищі, ніж у типовій війні сучасної доби. А враховуючи, що конфлікт затяжний, втрати будуть ще вищими.

Про це пише The Washington Post.

Автор статті у своїй оцінці посилається на проєкт Correlates of War, який досліджує історію воєн. Проєкт визначає війну як тривалі бойові дії між організованими збройними силами різних держав, внаслідок яких за рік на полі бою загинуло щонайменше тисяча людей. Середньостатистична війна, згідно з проєктом, забирала життя близько 50 солдатів на день і тривала близько 100 днів.

За даними проєкту, у 25% найбільших за інтенсивністю війн щодня гине трохи більше 200 осіб на полі бою. Навіть з урахуванням консервативних оцінок кількості жертв, російсько-українська війна вже подолала цей поріг.

Рахманін спрогнозував, як можуть розвиватися бойові дії до кінця рокуНа думку Сергія Рахманіна, наприкінці року і росії, і Україні може знадобитися пауза на відновлення. Таким чином, активні бойові дії наприкінці зими можуть на якийсь час припинитися.

За інформацією британської розвідки, росіяни втратили 15 тисяч військових, тобто трохи більше 150 солдатів на день (Генштаб ЗСУ повідомляє про 34,5 тисяч убитих). Україна, у свою чергу, визнала, що втрачає близько 200 військових на день. Вже тільки втрати України піднімають цю війну в шкалі за інтенсивністю, це не враховуючи втрат серед цивільних, які явно вищі за середні.

Крім того, війна росії в Україні вже перевершила середню тривалість воєн, і всі ознаки вказують на те, що бойові дії затягнуться, і це буде війна на виснаження.

За даними Correlates of War Project, 25% воєн тривають 13 місяців і більше. З огляду на те, що сторони вже були залучені до конфлікту низької інтенсивності на сході України, ця війна перевищила трирічний рубіж, якого досягли лише 10% конфліктів.

Згідно з проєктом, пише видання, війна в Україні вже є більш смертоносною, ніж Мексикансько-американська війна (19 тисяч смертей на полях боїв), хоча остання тривала майже два роки. Вона наближається за смертоносністю до Балканської війни 1913 року (60 тисяч смертей). Якщо українська війна триватиме до початку 2023 року, вона може перевершити загальну кількість загиблих в Ефіопсько-еритрейській війні (120 тисяч загиблих), яка розпочалася наприкінці 1990-х років і тривала трохи більше ніж два роки. Якщо війна продовжиться протягом другого року, то з більш ніж 200 тисячами смертей на полях битв вона може увійти до 10% найбільших міжнародних воєн за останні 200 років.

Нагадаємо, на думку західної розвідки, війна росії в Україні перебуває на критичній стадії. Розглядаються три можливі сценарії подальшого розвитку подій.

Деякі західні аналітики вважають, що війна в Україні має всі шанси перетворитися на заморожений конфлікт, який триватиме щонайменше десять років.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: