Вступ Швеції та Фінляндії у НАТО: Столтенберг заявив, що не може гарантувати швидкий термін

Читать на русском
При цьому, він нагадав, що рішення про прийняття нової країни до НАТО потребує схвалення всіх 30 союзників.
Фото: dw.com

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг націлений на те, щоб Фінляндія та Швеція вступили в Альянс «найближчим часом», але попередив, що він «не може гарантувати» швидкого приєднання.

Про це повідомляє Politico, з посиланням на слова Столтенберга.

Як зазначив Генсек НАТО, хоча переговори з Туреччиною, яка досі блокує вступ двох країн, все ще продовжуються, рішення ще не знайдено, менш ніж за тиждень до початку саміту в Мадриді.

«Моя мета, як і раніше, полягає в тому, щоб переконатися, що вони зможуть приєднатися найближчим часом. Я не можу гарантувати, але я говорю, що це все ще моя мета», — сказав Столтенберг.

Викриття глобальної російської брехні: чому рф стримано реагує на можливе розширення НАТОФінляндія та Швеція заявили про наміри стати членами НАТО. Політологи розповли, якою може бути реакція росії.

При цьому, він нагадав, що рішення про прийняття нової країни до НАТО потребує схвалення всіх 30 союзників. А Туреччина виступила із запереченнями проти заявок Швеції та Фінляндії, звинувативши обидві країни у підтримці курдських груп, яких вона вважає терористами.

Керівник Альянсу висловив оптимізм щодо того, що протидія Анкари не завадить Гельсінкам і Стокгольму зрештою приєднатися.

«Це не вперше, коли ми бачимо, що один або кілька союзників не згодні з іншими», - сказав Столтенберг.

Нагадаємо, що і Фінляндія, і Швеція офіційно подали заявки на вступ до НАТО.

Також нагадаємо, що Туреччина загрожує заблокувати заявки Швеції та Фінляндії на вступ до НАТО. Проте влада має деякі вимоги, при виконанні яких Анкара погодиться на розширення Альянсу.

Раніше Фінляндія відмовилася виконувати умову Анкари для вступу в НАТО - видавати Туреччині людей, яких турецький уряд звинувачує у зв'язках із терористами.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: