Де може початися конфлікт росії та НАТО: Politico назвало можливе місце

Читать на русском
Якщо путін вирішиться загострити конфлікт із НАТО, його першою метою може стати Сувалкський коридор уздовж литовсько-польського кордону. Захопивши його, росія відрізала б балтійські країни від їхніх союзників.
time.com

Якщо президент росії володимир путін коли-небудь наважиться загострити конфронтацію з НАТО, то однією з його перших цілей може стати Сувалкський коридор, який проходить по кордонах Польщі та Литви.

Про це пише американське видання Politico.

«Розташоване на південно-східному кордоні Литви місто Друскінінкай виходить на вузьку ділянку стратегічної території, відому як Сувалкський коридор. Він тягнеться приблизно на 100 кілометрів вздовж литовсько-польського кордону між Білоруссю на сході та російським ексклавом Калінінград на заході. Західні військові планувальники попереджають, що цей район, ймовірно, стане однією з перших цілей російського президента, якщо він вирішить загострити ситуацію з НАТО», – пише видання.

Порівняв себе з Петром I: путін заявив, що роль росії полягає у «поверненні» територійПутін вважає, що роль сучасної росії – повертати та зміцнювати суверенітет та території, як колись робив Петро Перший.

Колишній президент Естонії Тоомас Хендрік Ільвес припускає, що у разі конфлікту із Заходом росія може увірватися в коридор одночасно зі сходу та заходу, відрізавши балтійські країни Євросоюзу від їхніх союзників на півдні. «Це величезна вразливість, тому що вторгнення відрізало б Литву, Латвію та Естонію від решти НАТО», – сказав Ільвес.

Видання пише, що немає причин припускати, що напад неминучий: путіну схоже подобається змушувати Захід гадати, яким буде його наступний крок.

Politico також нагадує, що дії росії щодо Польщі або Литви спричинять активацію п'ятої статті договору НАТО про взаємну допомогу. Принаймні теоретично. «Наскільки готові Вашингтон і НАТО ризикнути армагеддоном через ділянку майже незаселених сільськогосподарських угідь, про існування яких навіть мало хто з їхніх громадян знає? Це саме той крайній випадок, який путін дуже хоче перевірити», – пише видання.

Колишній командувач армії США в Європі Бен Ходжес сумнівається, що росія зараз зможе зібрати сили, необхідні їй для нападу на країни Балтії. НАТО, у свою чергу, може використати цю можливість, щоб підготуватися до найгіршого.

Нагадаємо, Джо Байден заявив, що путін не має наміру зупинятися в Україні. І якби НАТО не відреагувало, то війна та хаос загрожували б усім країнам Європи.

У РНБО вважають, що Литва стане наступною країною, яку захоче захопити росія у разі її перемоги у війні проти України.

На думку американського дипломата Роберта Пірсона, путін хоче повернутися до кордонів імперської росії та зміцнити свою військову присутність якнайдалі на захід. Його наступними жертвами можуть бути Естонія, Латвія, Литва, Польща, Словаччина, Угорщина, Румунія, Болгарія та Молдова.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: