На саміті НАТО Столтенберг анонсував зміцнення підтримки України

Читать на русском
Генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг виступив у Брюсселі під час круглого столу, який відбувся напередодні Мадридського саміту НАТО.
nato.int

Під час наступного саміту у Мадриді 28-30 червня союзники по НАТО ухвалять рішення щодо надання Україні негайної допомоги для відбиття російської агресії та зважать на довгострокову програму переозброєння українських захисників за стандартами НАТО.

Про це йдеться на сайті Північноатлантичного альянсу.

Генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг виступив у Брюсселі під час круглого столу, який відбувся напередодні Мадридського саміту НАТО.

«Ми зміцнимо нашу підтримку для України та для інших партнерів, які перебувають під ризиком. Я вітаю той факт, що Президент Зеленський звернеться до нашого саміту. Україна знаходиться у критичній ситуації, тож існує негайна необхідність наростити нашу допомогу», - зауважив Столтенберг.

Де може початися конфлікт росії та НАТО: Politico назвало можливе місцеЯкщо путін вирішиться загострити конфлікт із НАТО, його першою метою може стати Сувалкський коридор уздовж литовсько-польського кордону. Захопивши його, росія відрізала б балтійські країни від їхніх союзників.

Генсек НАТО підтвердив, що під час саміту у Мадриді, який пройде 28-30 червня, союзники по Альянсу ухвалять новий широкий пакет підтримки для України. Він складатиметься з конкретних проєктів у рамках негайної й короткострокової допомоги, включаючи постачання обладнання для боротьби з дронами, захищені засоби зв’язку та пальне.

«Найбільш важливо, що ми також дивимося у більш віддалену перспективу, включаючи допомогу Україні у переході від військового обладнання ще пострадянської ери до сучасного обладнання НАТО, у підвищенні взаємосумісності, у подальшому зміцненні інституцій у сферах безпеки й оборони», - сказав Столтенберг.

Він нагадав, що союзники по НАТО почали надавати Україні суттєву допомогу у сферах безпеки й оборони ще з 2014 року, включаючи проведення тренувань для особового складу та постачання сучасного військового обладнання для ЗСУ, що супроводжувалося змістовною фінансовою, гуманітарною та військовою допомогою.

«Ми також будемо робити більше для інших партнерів, які вразливі до російських погроз та втручання, включаючи Грузію та Боснію і Герцеговину. Надання більшої політичної та практичної допомоги для цих партнерів дозволить зміцнити їх стійкість та запобігти будь-якій подальшій агресії», - додав керівник НАТО.

Нагадаємо, в Пентагоні впевнені, що Україна після війни з росією обов'язково збережеться, як суверенна держава. У неї буде своя, потужна армія, яку буде необхідно озброювати - і США вирішують це питання.

Також у Словаччині назвали умову, за якої передадуть Україні винищувачі МіГ-29.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: