Ердоган знову виступив проти вступу Швеції та Фінляндії в НАТО

Читать на русском
Ердоган заявив, що делегаціям Швеції та Фінляндії не слід приїжджати до Анкари, щоб переконати її схвалити їхню заявку на членство в НАТО, бо Туреччина їх не підтримає.
Корреспондент.net

Турецький президент Реджеп Таїп Ердоган заявив у понеділок, 16 травня, що делегаціям Швеції та Фінляндії не слід приїжджати до Анкари через те, що він наразі не готовий підтримати заявки скандинавських країн на вступ до Північноатлантичного альянсу.

Про це повідомляє Anadolu.

Зазначається, що Ердоган не даватиме згоди прийняти в НАТО Фінляндію і Швецію, оскільки вони запровадили санкції проти Туреччини. Окрім того, турецький лідер вкотре звинуватив обидві країни, що вони є «розсадником» терористичних організацій та додав, що в їхньому парламенті є терористи.

«Анкара не може дати згоду на вступ у НАТО країн, які запроваджують санкції проти Туреччини. Жодна з цих країн не має чіткої та недвозначної позиції щодо терористичних організацій», – заявив Ердоган.

Обережне НАТО: як Україні розвивати подальші стосунки з АльянсомЧому не варто сподыватися на будь-яку участь НАТО у захисті України, та як нашій державі змінити стратегію взаємовідносин з Альянсом - у матеріалі політолога Олександра Радчука.

При цьому, нещодавно Швеція анонсувала візит дипломатів до Анкари. Там вони спробують переконати владу Туреччини в доцільності членства обох скандинавських країн в НАТО.

«Ми надішлемо групу дипломатів для обговорення та діалогу з Туреччиною, щоб ми могли побачити, як це можна вирішити і про що насправді мова», – сказав міністр оборони Швеції.

Напередодні стало відомо, що Туреччина негативно ставиться до наміру Швеції і Фінляндії вступити до НАТО. Оскільки вважає скандинавські країни притулком для «терористичних організацій».

Нагадаємо, що і Фінляндія, і Швеція офіційно оголосили про наміри стати членами НАТО.

У відповідь росія пригрозила обом країнам військовим вторгненням. Але сьогодні кремль трохи пом'якшив свою риторику. Так, Дмитро Пєсков заявив, що у росії не виникне територіальних суперечок з НАТО, якщо Фінляндія та Швеція стануть його членами.

Раніше Столтенберг заявив, що процес вступу Фінляндії та Швеції до НАТО піде швидко. А загрози росії говорять про її нешанування права кожної нації самої обирати майбутнє.

Також ми писали, що експерти назвали три варіанти реакції путіна на вступ обох країн у НАТО.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: