Мирний договір з рф сьогодні «безперспективний і неможливий»: Подоляк пояснив чому

Читать на русском
За словами Подоляка, мирний договір з росією сьогодні означатиме відкладену війну – рф поступово захоплюватиме все нові території. А якщо буде досягнуто негайного припинення вогню, то частина території України залишиться окупованою.
NewsMaker

Мирний договір із росією в сьогоднішніх умовах є безперспективним і неможливим, оскільки це буде відкладена війна. Росія все одно йтиме далі та захоплюватиме додаткові частини території України.

Про це в інтерв'ю молдавському виданню NewsMaker заявив радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк.

За його словами, якщо буде досягнуто негайне припинення вогню, то частина території України залишиться окупованою.

Час для переговорів України та росії ще не настав – ексдержсекретарка СШАХілларі Клінтон вважає, що зараз ще не час для переговорів із росією. Позицію деяких лідерів про те, що не можна принижувати росію, вона назвала застарілою.

«Більше того, негайна мирна угода, про яку сьогодні хтось говорить, призведе до ескалації війни через певний час. Це буде відкладена війна. Російська федерація обов'язково йтиме далі та захоплюватиме поступово додаткові частини території України. В нинішніх умовах мирний договір безперспективний і неможливий. Зупинити сьогодні війну означає повністю відмовитися від повернення своїх людей в Україну. Ніхто не поїде, наприклад, до Харкова, Запоріжжя, Дніпра, Кривого Рогу, до будь-яких міст поряд з лінією поділу, бо громадянин України зрозумів: у будь-який момент може початися війна з колишньою інтенсивністю. Росію ніхто не втримає у цьому випадку», – вважає Подоляк.

Мирний договір, на його думку, можливий лише тоді, коли територіальну цілісність України буде відновлено, а росія зазнає поразки.

Подоляк додав, що на переговори України піде лише з посиленою позицією. «Посилення нашої позиції можливе, якщо на східному фронті ми отримаємо порівняний обсяг зброї, завдамо тактичної поразки росії, і тоді переговорний процес виглядатиме інакше: він буде не ультимативним, хоч і конфліктним, але з позиції українського домінування», – сказав він.

Для перемоги у війні, за словами Подоляка, Україні потрібна глобальна консолідація громадської думки, відмова від довоєнної інерції та втоми від війни. «Що може стати на заваді, так це російська пропаганда на зовнішньому ринку, яка намагається схилити громадську думку до того, що можна закінчити війну, поступившись у чомусь росії. Це, навпаки, продовжить війну на невизначений час», – наголосив він.

Нагадаємо, раніше Давид Арахамія заявив, що Україна може відновити переговори з росією після контрнаступу української армії. Це, за його словами, має статися ближче до кінця літа.

Переговорний процес із росією перебуває на паузі з травня.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: