Німеччина заблокувала передачу Іспанією танків Leopard 2A4 для ЗСУ – ЗМІ

Читать на русском
Більш того, Мадрид був змушений вибачитися перед Німеччиною за те, що було прийнято рішення передати Україні танки
Ілюстративне фотоaussiedlerbote.de

Німеччина в черговий раз зірвала плани постачання Україні озброєння, необхідного для оборони від російського вторгнення. Цього разу Берлін ультимативно зажадав від Іспанії відмовитися від передачі Україні танків Leopard 2A4 німецького виробництва - і Мадрид був змушений йти на поступки.

Про це повідомляє німецьке видання Spiegel.

Шольц буде максимально тягнути зі зброєю для України, як вірний послідовник Меркель – експертШольц буде і далі обіцяти Україні золоті гори в плані постачань озброєння, проте навряд чи можна буде дочекатися від нього якихось реальних справ

Так, плани Мадрида передати Україні 40 танків викликали справжній переполох серед уряду ФРН. На жаль, дивні правила, що діють в Європі, вимагають згоди країни-виробника зброї на передачу її іншою державою комусь третьому. Якби Берлін дав згоду, це стало б першим випадком передачі танків НАТО Україні. Однак, мабуть, посилення української армії не відповідає інтересам Берліна.

«Федеральний уряд через телефон попередив іспанців, що цей крок буде відступом від прийнятого всіма західними союзниками (хоча й абсолютно неформального і неофіційного) рішення не постачати Києву танки» - пише видання.

Більш того, Мадрид був змушений вибачитися перед Німеччиною за те, що було прийнято рішення передати Україні танки. Тепер мова йде максимум про десять танків - та й навряд чи це рішення буде прийнято. Щобільше, ці десять танків - відвертий небоєздатний мотлох, виготовлених в 1990-х роках, бойова цінність якого дорівнює нулю; вони зможуть використовуватися тільки після багатомісячного ремонту.

Німеччина до межі скоротила військову допомогу Україні – Welt am SonntagНімеччина ігнорує, обходить і не виконує прохання України про постачання озброєння, щоразу знаходячи нові відмовки та перешкоди - хоча на словах канцлер Шольц підтримує Україну

Нагадаємо, раніше іспанські ЗМІ повідомили з посиланням на свої джерела в уряді, що Іспанія готова передати Україні зенітно-ракетні комплекси і бойові танки Leopard.

Нагадаємо, Німеччина постійно обіцяє Україні озброєння, проте потім або знаходить відмовки, або відверто саботує поставки зброї Києву. Так, обіцяні раніше системи IRIS-T надійдуть в Україну не раніше осені або зими.

У Міністерстві оборони Греції піддали різкій критиці німецьку схему переозброєння грецької армії; ця схема передбачає, що Греція передасть свої старі БМП-1А1 на користь Збройних сил України, а Німеччина компенсує грецькій армії ці бронемашини, передавши грекам модернізовані та відремонтовані німецькі БМП Marder. Схему назвали невиразною, заплутаною і занадто тривалою за часом.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: