Шольц назвав терміни поставок в Україну німецької ППО

Читать на русском
За своїми характеристиками, ця система ППО здатна захищати територію розміром приблизно з Київ.
Фото: ERR

Німецький канцлер Олаф Шольц розповів, коли обіцяні ракетні системи IRIS-T надійдуть до України.

Про це повідомив український посол у Німеччині Андрій Мельник в інтерв'ю НВ.

Згідно з його даними, перші гроші із 1 млрд євро, закладеного до бюджету Міноборони Німеччини на допомогу Україні, будуть витрачені саме на ракетну систему IRIS-T. Канцлер Олаф Шольц 1 червня підтвердив, що є згода на це.

«Система IRIS-T - єдине, за що я подякував і канцлеру, і уряду за останні місяці. Ми по ній працювали з перших днів війни. Ця система найкрутіша у світі. Її можна порівняти з американським Patriot. Це німецький продукт», - розповів український дипломат.

Шольц буде максимально тягнути зі зброєю для України, як вірний послідовник Меркель – експертШольц буде і далі обіцяти Україні золоті гори в плані постачань озброєння, проте навряд чи можна буде дочекатися від нього якихось реальних справ

Зазначається, що тривалий термін постачання виправдано, тому що ці системи для України ще виробляються.

«Тобто це буде закупівля у німецького виробника необхідної нам зброї, параметри якої ми визначили. Виробництво завершиться наприкінці літа. Потім – навчання. Постачання – у жовтні», – прокоментував він.

При цьому, за своїми характеристиками, ця система ППО здатна захищати територію розміром приблизно з Київ, а лише протягом трьох-чотирьох років Україна зможе поставити її навколо міст та найважливіших об'єктів.

Мельник зазначив, що стався прорив, оскільки це перше озброєння не старого зразка, а нове.

Варто зазначити, що IRIS-T - це інфрачервоні ракети, що самонаводяться. Існують дві версії ракет IRIS-T класу «земля-повітря» для ППО: IRIS-T SLS ближнього радіусу та IRIS-T SLM середнього радіусу дії.

Випробування IRIS-T SLM було завершено у січні 2022 року. У квітні 2022 року ці ракети було поставлено, зокрема, до Єгипту. Їхня максимальна дальність стрільби 40 км, висота - 20 км.

Нагадаємо, що Німеччина має намір доставити в Україну обіцяні гаубиці Panzerhaubitze 2000 приблизно після 20 червня.

Раніше Шольц назвав умову скасування санкцій проти росії.

Також нагадаємо, що обіцяна Шольцем зброя може прийти до України не раніше зими.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: