Німеччина до межі скоротила військову допомогу Україні – Welt am Sonntag

Читать на русском
Німеччина ігнорує, обходить і не виконує прохання України про постачання озброєння, щоразу знаходячи нові відмовки та перешкоди - хоча на словах канцлер Шольц підтримує Україну
Олаф ШольцGetty Images

Німеччина грає в дивну гру; в останні дев'ять тижнів Берлін до межі зменшив поставки військового спорядження Україні, а також всіляко уникає поставок Україні важкого озброєння - на зразок танків і БТР. Канцлер Німеччини Олаф Шольц прикривається угодами з союзниками по НАТО. Однак тенденція така, що Німеччина з кінця березня не надала Україні ніякого озброєння, яке заслуговувало б бути згаданим.

Про це повідомляє німецьке видання Welt am Sonntag з посиланням на документи, які потрапили в розпорядження журналістів.

Серед країн НАТО є домовленість не постачати Україні деяке озброєння – DPAУ НАТО побоюються, що росія може розцінити постачання Україні танків або бойових літаків як вступ у війну і вжити заходів у відповідь. Суворої заборони на поставки немає, але члени Альянсу вважають за краще дотримуватися неформальних домовленостей.

Так, з 30 березня по 26 травня включно Німеччина передала Україні тільки дві партії військового спорядження. Перша партія була укомплектована тільки спорядженням - запчастини для кулеметів, запалювачі, детонуючі шнури, радіоприймачі, ручні гранати, заряди вибухівки та міни. У другій партії було три тисячі протитанкових мін і ще 1600 спеціалізованих протитанкових мін спрямованої дії.

«Інформація про конкретні поставки зброї має відношення до безпеки та засекречена, тому я прошу вашого розуміння, що я не можу ні надати більш детальну інформацію, ні підтвердити деталі» - заявила виданню прессекретар Міністерства оборони ФРН у відповідь на прохання про коментар.

Українська сторона надала дані, згідно з якими 25 березня Німеччина поставила Україні 2000 ракет Panzerfaust 3 і 1500 зенітних ракет «Стріла». Тобто, це було понад два місяці тому. Однак Україна надавала ФРН 29 березня список, згідно з яким ЗСУ потребують ПЗРК, ПТРК, артилерії та протикорабельних ракет, що було підтверджено листами міністру оборони Крістін Ламбрехт від 9 квітня та 1 травня.

Кулеба дорікнув НАТО за бездіяльність та назвав зброю, яку реально може надати НімеччинаПри цьому, український дипломат поставив у приклад Євросоюз, який ухвалив низку новаторських рішень.

При всьому цьому Німеччина ігнорує, обходить і не виконує прохання України про постачання озброєння, щоразу знаходячи нові відмовки та перешкоди - хоча на словах канцлер Шольц підтримує Україну. Оскільки Берлін ухиляється від надання військової допомоги Україні, це може негативно вплинути на його відносини з союзниками, які справно надають Україні артилерію, в тому числі самохідну, легке озброєння, протикорабельні ракети та спорядження.

При цьому Берлін мотивує своє небажання постачати Україні важку техніку тим, що нібито є угоди з НАТО, яким слід і Німеччина. На думку Шольца, жодна країна НАТО не передає Україні танки, БТР і БМП, тому Берлін теж не повинен цього робити.

Нагадаємо, німецький уряд не має наміру надавати Україні бойові машини піхоти Marder, яких так потребує українська армія. Передбачалося, що ці БМП будуть передані Україні в рамках військової допомоги, але на ділі уряд Німеччини всіляко гальмує цей процес.

Позиція Німеччини викликала ряд скандалів, після чого Берліну довелося активніше ворушитися. Так, 16 травня стало відомо, що незабаром ЗСУ отримають німецьку зброю. Федеральний уряд продовжить поставку військової техніки для протистояння російській агресії.

Вже в липні Україна зможе отримати перші зенітні самохідки Gepard від Німеччини - відомо, що передадуть 15 одиниць техніки. До них буде отримано близько 60 тисяч снарядів.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: