Путін не зможе вічно приховувати втрати російської армії в Україні – Bloomberg

Читать на русском
Поки що російській пропаганді вдається приховувати масштаби втрат армії в Україні. Але війна продовжується, цифри стають все більшими і це більше випробування для путіна.

У міру того, як війна росії в Україні затягується, кремль змінює цілі своєї кампанії, залишається одна незручна правда, яку навіть президенту володимиру путіну все складніше приховувати – чоловіки, які не повертаються додому.

Як пише агентство Bloomberg, ні від кого путіну не буде так складно «відмахнутися», як від матерів, дружин та дітей солдатів, особливо на тлі погіршення настроїв через економічні труднощі. Адже в минулому гнів та горе допомогли активізувати громадську думку, заплямивши імідж збройних сил та держави, і це може статися знову.

Агентство зазначає, що втрати росії в Україні «приголомшують», навіть незважаючи на те, що темпи наступу сповільнилися порівняно з першими днями війни. Офіційні дані міністерства оборони росії востаннє були оприлюднені 25 березня і навіть тоді були сильно заниженими.

Путін не сильно залежить від суспільної думки щодо війни, а народне повстання йому не загрожує – CNNПутін, хоч і стежить за рівнем своєї підтримки в Росії, але громадська думка навряд чи змусить його закінчити війну. Водночас він так зміцнив контроль над країною, що народне повстання йому не загрожує.

За даними Генштабу ЗСУ, загинуло близько 30 тисяч росіян. І навіть якщо цифра завищена вдвічі, то, за даними британської розвідки, це все одно більше, ніж втрати СРСР у війні в Афганістані.

Bloomberg згадує, яку роль відіграв «Комітет солдатських матерів» під час першої чеченської війни. Крім того, реакція матерів після загибелі підводного човна «Курськ» теж створила проблеми для путіна. Але у 2022 році вже все інакше: у росії немає тієї свободи ЗМІ, натомість існує тотальний контроль над ними та відсутність терпимості до будь-якого протесту – тепер суцільна пропаганда прославляє загиблих.

Втім, як пише агентство, з кожною новою жертвою вигадку стає дедалі важчою підтримувати, а питання стають дедалі нагальнішими. Україна побачила в цьому свою можливість: Володимир Зеленський звертався безпосередньо до російських матерів, створено також гарячу лінію та сайт для тих, хто шукає своїх близьких.

Путін усвідомлює цю небезпеку та намагається протистояти їй: він неодноразово говорив, що в Україну не посилають строковиків, а також не став оголошувати загальну мобілізацію.

Дослідник внутрішньої політики росії в Університетському коледжі Лондона Бен Нобл зазначив, що втрати, як і економічні труднощі, «випробовують межі пропаганди та репресій кремля». Тому що, незважаючи на те, що каже державне телебачення, росіяни прямо потерпають від цих наслідків війни. І для кожного із цих наслідків буде свій переломний момент.

На положення путіна впливають кілька факторів. Зокрема, навіть за мірками автократів у нього дуже мало емпатії, яка б допомогла йому впоратися з суспільною кризою. Він знайшов час, щоб відвідати поранених військовослужбовців лише через три місяці після вторгнення в Україну

По-друге, на відміну від 2014 року, у російському суспільстві є значно більша тривога щодо нинішньої ситуації в країні.

Агентство зазначає, що матері і дружини не зможуть повалити путіна або покінчити з війною, так само, як їхнє невдоволення не змусило війська піти з Афганістану. Але їхнє горе і зростаюча кількість втрат на війні, підриває імідж армії та держави з потенційно непередбачуваними наслідками.

Нагадаємо, за даними Генштабу, в Україні за час повномасштабної війни ліквідовано 31 тисячу 250 російських військових.

Тим часом у держдумі заявили, що російська армія «практично перестала зазнавати втрат» під час війни в Україні. Це нібито результат зміни підходу до ведення бойових дій.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: